Uitslag kwalificatie Turkije

Sally (Tessa)
In Turkije pakte Sebastian Vettel zijn tweede pole van dit jaar, en de derde in zijn carrière. Jenson Button en Rubens Barrichello staan achter de Duitser op de grid, Vettels teammaatje Mark Webber pakte de vierde tijd.

Onder een warme zon ging de kwalificatie op het circuit van Istanbul van start. De temperatuur buiten was 29 °C en de baantemparatuur 47 °C. Adrian Sutil was als eerste in de eerste kwalificatiesessie op de baan, de Renaults bleven lang binnen staan; pas na tien minuten kwam Fernando Alonso uit de pitbox. Kimi Räikkönen, Jarno Trulli en Sebastian Vettel streden om en om om de snelste tijd, die lag laag in de 1:27. Nico Rosberg wurmde zich daar weer tussen, en de Williams-coureur werd weer voorbijgestreefd door Rubens Barrichello.

Onderaan reden de rijders in de 1:28, waardoor het heel veld binnen twee seconden zat. Het was een beetje stuivertje wisselen voor de beide Toro Rosso-coureurs Sébastien Buemi en Sébastien Bourdais onder de laatste vijf plekken. In tegenstelling tot zijn teammaat Robert Kubica kwam Nick Heidfeld aanvankelijk niet aan een tijd binnen de 1:27, waardoor de Duitser ook bij de laatste vijf behoorde. Toch wist de BMW-coureur zich te verbeteren en op te klimmen tot een veilige twaalfde plek. Lewis Hamilton was ook nog niet uit de gevarenzone, de Brit reed op de harde compound banden. Door de kenners wordt gezegd dat de zachtere compound beter zou zijn op dit circuit, maar het hangt waarschijnlijk af van de baantemperatuur. Hamilton probeerde een betere ronde neer te zetten maar wist zich niet te verbeteren, ondanks het gebruik van KERS.

Toen de vlag gevallen was, bleek de McLaren-rijder het net niet gehaald te hebben; met een achterstand van een paar honderdsten strandde Hamilton op de zestiende plaats. Bij de vorige race in Monaco kwam de Brit ook niet verder dan een zestiende startplek, maar moest hij achteraan starten vanwege een versnellingsbakwissel. Ook Nelson Piquet jr., Buemi, Giancarlo Fisichella en Bourdais gingen niet door naar Q2. Piquet maakte diverse keren een uitstapje naast de baan, wat dus afgestraft werd met een slechte tijd. Plaats zeventien was de Braziliaan zijn deel. Vettel zette de op dat moment snelste tijd neer met 1:27,330.

Kazuki Nakajima ging in het tweede deel van de kwalificatie als eerste naar buiten, maar werd al snel gevolgd door meerdere coureurs. Vettel reed op de zachte compound en was uitstekend onderweg maar kwam net elf duizendsten te kort om de tot dan toe snelste tijd van Jenson Button te verbeteren. De jonge Duitser ging wel door en zette de twee snelste sectortijden op het bord, maar dook toch de pit in. Het had een supersnelle ronde kunnen worden voor de Red Bull-coureur. Teamgenoot Mark Webber liet lang op zich wachten om naar buiten te gaan, maar de Australiër zette in één keer de derde beste tijd neer.

Sutil was nog onderweg en verbeterde zijn eigen sectortijden, maar was toch niet snel genoeg om van de laatste, vijftiende plek te komen. Heikki Kovalainen kon nog door nadat de vlag gevallen was, maar ook de Fin verbeterede zijn eigen tijd niet. Hij stond veertiende en bleef veertiende. De andere ongelukkigen die niet door mochten naar de laatste kwalificatiesessie waren Nick Heidfeld (elfde), Nakajima (twaaldfe) en Timo Glock, die de dertiende tijd op de klok zette. Opnieuw was het Vettel doe de snelste tijd liet noteren, met 1:27,016 stond hij vlak vóór Trulli en Button. Felipe Massa en Räikkönen verschilden niet veel van elkaar en haalden de respectievelijke vierde en vijfde tijd in de tweede sessie.

De laatste derde sessie van tien minuten werd geopend door Räikkönen, en Ferrari-teamgenoot Massa volgde hem op de hielen. Barrichello stond na vijf minuten nog in de pits, toen Trulli de snelste tijd neerzette vóór Räikkönen. Button en Webber sprongen echter nog weer voor de Fin. Vettel was prima onderweg met de snelste eerste twee sectoren en op de zachte band, wist de STR-rijder toch weer de snelste tijd neer te zetten. En de Duitser heeft het minst aantal ronden gereden van de eerste tien gekwalificeerden. Trulli reed met de hardere band en wist toch de tweede tijd te rijden. Ook Barrichello ging de box uit op de harde band, toch verbeterde de Braziliaan zijn zevende tijd niet. De bandenkeuze lijkt iets persoonlijks te zijn: waar de rijder zich het beste bij voelt die wordt gekozen.

De beide Brawn GP-coureurs Button en Barrichello reden ineens de snelste tijden, maar de Red Bulls van Webber en Vettel waren ook rap onderweg. De laatste wist opnieuw de snelste van de kwalificatiesessie te zijn, met ruim een tiende pakte Vettel de poleposition in de laatste ronde. Button staat naast de Duitser op de grid, en Barrichello en Webber maken de tweede startrij vol. Daarachter staan Trulli en Räikkönen, dan komen Massa, Alonso, Rosberg en Kubica.


Uitslag kwalificatie Turkije

PosCoureurTeam TijdRonden
1 S. Vettel Red Bull Racing1:28.31617
2 J. Button Brawn GP 1:28.42122
3 R. Barrichello Brawn GP 1:28.57919
4 M. Webber Red Bull Racing1:28.61320
5 J. Trulli Toyota 1:28.66624
6 K. Räikkönen Ferrari 1:28.81524
7 F. Massa Ferrari 1:28.85823
8 F. Alonso Renault 1:29.07520
9 N. Rosberg Williams 1:29.19127
10 R. Kubica BMW Sauber1:29.35720

11 N. Heidfeld BMW Sauber1:27.52116
12 K. Nakajima Williams 1:27.62920
13 T. Glock Toyota 1:27.79518
14 H. Kovalainen McLaren 1:28.20718
15 A. Sutil Force India F1 1:28.39118

16 L. Hamilton McLaren 1:28.3189
17 N. Piquet jr. Renault 1:28.5828
18 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:28.70812
19 G. Fisichella Force India F1 1:28.71711
20 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:28.9189