Van Basten: "Titel AZ goede zaak"

Olga (Nuongirl)
De trainer van Ajax, Marco van Basten, heeft in de aanloop naar de competitiewedstrijd tegen PSV gezegd dat het niet gebruikelijk is dat de klassieker om de plekken vier en twee gaat.

"Maar de titel van AZ is ook wel eens een mooie afwisseling en voor het Nederlandse voetbal een goede zaak. Voor Ajax niet, het is aan ons om daarmee om te gaan," aldus Van Basten. "Ik vind dat AZ een goed seizoen draait en gezien het aantal punten de terechte winnaar is. Het elftal heeft goede wedstrijden gespeeld en het vermogen gehad om niet kwetsbaar te zijn."

De trainer van de Amsterdammers ging ook in op de kritiek die er is op de opleiding bij Ajax. "Die vind ik vreemd. Als je ziet wie er bij ons doorbreken, dan is dat veel meer dan bij andere clubs. Dat houdt in dat er wel degelijk iets klopt. Al wil ik niet zeggen dat de opleiding geweldig is. Ook wij vinden dat een aantal zaken beter kan. Als er jongens bij het eerste komen, merk je dat een aantal punten onderbelicht is geweest. Aan de techniek, koppen, ingooien en tweebenigheid zou meer aandacht besteed moeten zijn. Ik vind het niet zinvol (zoals Johan Cruijff wilde, red.) om de hele jeugdopleiding op de schop te gooien. Grote delen zijn wel goed."

Van Basten wil jeugdspelers langer binden om op die manier het eerste elftal nog meer een Ajax-gezicht te geven. "We moeten een strategie zien te vinden om spelers niet meer op hun 20e, maar op hun 22e naar het buitenland te laten gaan. Ik voer daar ook gesprekken over, vind dat een speler een jaar of vier in de Nederlandse competitie moet hebben gespeeld. Anders loop je het risico in het buitenland op de bank te komen. Achteraf kun je zeggen dat Ryan Babel het niet slim heeft gedaan."