Boonen wint Parijs - Roubaix

Stefan (sportfreak)
Tom Boonen is de winnaar geworden van Parijs - Roubaix. De Belg kwam solo aan op de wielerbaan van Roubaix.

De ontsnapping van de dag werd gemaakt door tien renners, waaronder Joost Posthuma en oud-winnaar Servais Knaven. Hun maximale voorsprong werd 4 minuut 10. Vlak voor één van de beruchtste kasseienstroken, het Bos van Wallers, kreeg Martijn Maaskant een klapband. De nummer vier van vorig jaar slaagde er daarna niet meer in terug te keren in het peloton.

Ondanks het hoge tempo in het bos van Boonen en Haussler bleef een grote groep van een man of 60 bij elkaar. Een nieuwe tempoversnelling van Boonen op 60 kilometer van de streep zorgde dat de kopgroep gegrepen werd en slechts vijftien man, waaronder veel kopmannen, overbleven. Daar gebeurde ook nog een ernstig ongeluk. Een motor van de organisatie reed in het publiek. Volgens de VRT waren bij het ongeval tien gewonden en drie zwaargewonden gevallen. De zwaargewonden zijn per helikopter afgevoerd. Verder waren twaalf ambulances ter plaatse.

Boonen bleef de wedstrijd domineren en een nieuwe versnelling zorgde ervoor dat er slechts zes man overbleven. Naast Boonen waren dit Thor Hushovd, Juan-Antonio Flecha, Filippo Pozzato, Johan Vansummeren en Leif Hoste.

Op de beruchte kasseistrook Carrefour de Larbre viel vervolgens de beslissing. Flecha ging in een bocht onderuit en nam Vansummeren en Hoste mee. Pozzato wist de partij nog net te ontwijken. Hushovd en Boonen reden vervolgens met zijn tweetjes op kop, maar een bocht verder reed Hushovd de hekken in, waardoor Boonen alleen op kop kwam.

Pozzato was naaste achtervolger, maar de Italiaan zag zijn achterstand langzaam groter worden. Boonen kwam solo aan in Roubaix en pakte zo zijn derde zege de Hel van het Noorden. Pozzato werd tweede, Hushovd won de sprint om de derde plaats.