Sporting Limburg: Verslag persconferentie

Sjors (Sj0rSz)
Roda JC en Fortuna Sittard zullen vanaf volgend seizoen onder de naam Sporting Limburg verder gaan. Dit is het resultaat van het overleg van de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg, wat vanmiddag tijdens een persconferentie bekend is gemaakt.

De samenvoeging van de twee clubs is volgens de stuurgroep noodzakelijk. Als dat niet gebeurt, zullen Roda JC en Fortuna Sittard op de langere termijn failliet gaan. De belangrijkste voorwaarde was dat de nieuwe voetbalclub schuldenvrij zou beginnen. De ploeg uit Kerkrade is hier in geslaagd, maar de ploeg uit Sittard niet. De overgebleven schulden blijven achter in de Fortuna BV en zullen niet mee naar Kerkrade gaan, waar de fusieclub gehuisvest zal worden.

In de eerste jaren zal Sporting Limburg nog wel financiële steun van de provincie nodig hebben en ook het binnenhalen van sponsors is een voorwaarde van de fusie. De stuurgroep is van mening dat dit allemaal goed zal komen. Daarnaast zouden veel bedrijven achter de samenvoeging van Roda JC en Fortuna Sittard staan.

Het is de bedoeling dat de nieuwe club op termijn mee moet gaan draaien in de subtop van de Eredivisie. In 2013 moet de begroting ongeveer 20 miljoen euro gaan bedragen. De basiskleur van Sporting Limburg wordt geel. Deze kleur komt voor in de vlag van de Limburgse provincie en is ook in de huidige tenues van Roda JC en Fortuna Sittard terug te vinden. Daarnaast zijn er nog details in de kleuren rood, wit en blauw. In het nieuwe clublogo is bovendien een leeuw terug te vinden.

Sporting Limburg zal zijn wedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion gaan spelen, terwijl het onderkomen van Fortuna gaat dienen als de plek voor de jeugdopleiding.

Stichting Trots op Fortuna verzette zich al vanaf het begin tegen de plannen om een fusie tussen Fortuna Sittard en Roda JC op poten te zetten. Diezelfde stichting denkt er inmiddels over om met de ploeg uit Sittard een doorstart bij de amateurs te maken.

Ook fans van Roda JC zijn het niet eens met de fusie. De officiële supportersvereniging noemt het besluit zelfs diep triest en kiest ervoor om alle activiteiten tot nader bericht op te schorten. Daarnaast werd er vanochtend ook nog een condoleanceregister geopend, waar inmiddels al meer dan 100 steunbetuigingen op stonden.