[Vergeten sporters] Márcio Santos

Niels (DerMeister)
De sportwereld kent veel vergeten sporters. Sporters waarvan je niets meer hoort terwijl ze in het verleden goede prestaties hebben neergezet. Het kunnen ook sporters zijn die maar een korte periode wisten te pieken. Vorige keer ging het over de Nederlander Wim Ruska. Ditmaal een Braziliaanse sporter; Márcio Santos.

Márcio Roberto dos Santos, beter bekend onder zijn voetbalnaam Márcio Santos, is een Braziliaanse verdediger die het levenslicht in São Paulo zag op 15 september 1969. Zijn debuut in het betaalde voetbal maakte hij op 18-jarige leeftijd voor de Braziliaanse club Novorizontino. Nadat hij drie jaar voor deze club had gespeeld, maakte Santos halverwege het seizoen 1989/90 de overstap naar een andere Brazilaanse club, SC Internacional. Bij die club kwam de verdediger slechts tot vijf duels. Botafogo FR merkte Santos al snel op en nam hem in de zomerstop van 1990 over van Internacional.

Het jaar 1990 was een succesvol jaar voor Márcio Santos. Op 12 september 1990 maakt de verdediger in de wedstrijd tegen Spanje (3-0 winst) zijn interlanddebuut voor Brazilië. Ook wist hij meteen een basisplaats te veroveren bij Botafogo. Na twee jaar daar te hebben gevoetbald, werd hij ook in Europa opgemerkt door diverse clubs. De Franse ploeg Girondins Bordeaux wist de verdediger, die destijds wat weg had van Ruud Gullit, in te lijven. Ook bij de Franse ploeg kwam Santos vaak aan spelen toe, getuige de 56 duels die hij speelde in twee seizoenen voor de Franse ploeg.

Na het seizoen 1993/94 kwam Fiorentina bij Girondins Bordeaux om de hoek kijken om Santos in te lijven. De transfer kwam tot stand en Santos kwam het seizoen 1994/95 uit voor de Italiaanse ploeg. Met de eigenaar van Fiorentina, Vittorio Cecchi Gori, had Santos een opmerkelijke deal gesloten. Mocht de Braziliaan in het shirt van de Italiaanse ploeg zes doelpunten maken, dan zou de preses van Fiorentina een diner met Sharon Stone regelen voor de Braziliaan. Helaas voor Santos kwam hij maar tot drie doelpunten, waaronder een eigen doelpunt.

Tijdens het wereldkampioenschap van 1994 in de Verenigde Staten, maakte Márcio Santos deel uit van de Braziliaanse selectie die de wereldtitel wist te pakken. Santos wist tijdens dit WK eenmaal te scoren in de groepsronde. Dit was tevens zijn enige interlanddoelpunt in 47 interlands die hij speelde voor Os Canarinhos. Saillant detail: tijdens de finale van het WK was Santos de enige Braziliaan die een penalty miste in de beslissende strafschoppenserie tegen Italië.

Een jaar na het wereldkampioenschap werd hij door een Nederlandse club overgenomen van Fiorentina, namelijk het toen zo succesvolle Ajax Amsterdam. Ajax had het jaar daarvoor de Champions League en de Wereldtitel voor clubsteams gepakt en na deze successen was er een leegloop binnen de selectie van de Amsterdammers. Om het verlies van onder andere Frank Rijkaard op te vangen, werd niet Roberto Carlos, die toen al een attractie was en slechts twee miljoen dollar kostte, maar de meer aansprekende Márcio Santos naar Amsterdam gehaald. Bij Ajax kon de Braziliaan zijn niveau, dat hij bij zijn vorige clubs en op het afgelopen WK wel haalde, niet meer halen. Hij verloor al snel zijn basisplaats aan Frank de Boer, die uitgroeide tot één van de beste centrale verdedigers ter wereld, en de Braziliaanse verdediger raakte mentaal totaal in de knoop. Dieptepunt van zijn carrière bij Ajax was de rode kaart die hij opliep in de winter van 1996 tijdens de wedstrijd tegen PSV. Santos mocht invallen en pakte binnen 19 seconden -nog altijd het record is in de Nederlandse Eredivisie- al de rode prent. In totaal kwam Santos tot 21 optredens voor Ajax, waarin hij eenmaal het vijandelijke doel wist te vinden.

Na zijn periode bij Ajax stonden de clubs in de rij om de wereldkampioen over te nemen, maar mede door zijn torenhoge salaris kwam het niet tot een transfer. In 1997 werd Santos uitgeleend aan de Braziliaanse club Atlético Mineiro, waarna hij het seizoen erop dan toch vertrok uit Amsterdam. De club uit zijn geboortestad, São Paulo FC, nam Santos over van Ajax. Na zijn periode bij São Paulo FC, kwam Santos nog uit voor diverse Braziliaanse en Chinese clubs, maar bij geen van deze clubs kon Santos nog potten breken. Eind 2006 besloot de destijds inmiddels 38-jarige Santos een punt te zetten achter zijn actieve voetballoopbaan.

Halverwege 2008 kwam Santos weer in het nieuws. Diverse media wisten toen te melden dat de Braziliaan getroffen was door een hersenbloeding. Santos herstelde hier goed van, al had hij de dagen na de hersenbloeding nog wel moeite met praten en zou zijn evenwicht deels verstoord zijn. Op dit moment woont Márcio Santos in de Braziliaanse badplaats Balneário Camboriú. Daar beheert hij sinds het beëindigen van zijn voetbalcarrière een winkelcentrum.