Ecclestone: "Teams hebben geen geld te goed"

Sjors (Sj0rSz)
Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de verschillende discussies tussen Bernie Ecclestone en de organisatie van Formule 1-teams (FOTA). De teams beweren namelijk nog geld tegoed te hebben van de Formule 1-baas, die op zijn beurt weer zegt dat alles netjes is overgemaakt.

Volgens Ecclestone dreigden eerder deze week Ron Dennis en Flavio Briatore niet af te reizen naar Melbourne als de Formula One Administration (FOA) niet met geld over de brug zou komen. McLaren en Renault zouden namelijk nog geld te goed hebben over de afgelopen drie seizoenen. De FOTA reageerde op zijn beurt in een persverklaring door te zeggen dat de twee teameigenaren er namens de FOTA zaten en ook het standpunt van andere teams verkondigden.

De FOA heeft daar middels een persbericht op gereageerd. "De FOA wil graag opheldering geven over de onzorgvuldige en misleidende verklaring die de FOTA gisteren naar de media heeft verstuurd. De FOTA claimt onder meer dat de teams nog geld moeten krijgen voor de seizoenen 2006, 2007 en 2008. De FOA is de teams echter helemaal niets verschuldigd. Het contract tussen de houder van de commerciële rechten en de teams, het zogenoemde Concorde Verdrag, liep in 2007 af. De teams die dat verdrag hadden ondertekend, hebben al hun prijzengeld ontvangen. Daarna heeft de FOA individuele contracten gesloten met teams, waarbij de teams in ruil voor een gegarandeerde periode van deelname een deel van de opbrengst zouden ontvangen. Alle betalingen waar die teams recht op hadden, zijn tot op heden betaald. Er zijn een paar teams waarmee de FOA nog geen contract heeft, maar ook aan die teams heeft de FOA substantiële bedragen uitgekeerd, als blijk van goede wil en in afwachting van een nieuwe overeenkomst met hen."

De FOA hoopt in elk geval dat er in de komende weken een nieuw Concorde Verdag wordt opgesteld. Alle Formule 1-teams zouden hier dan onder moeten gaan vallen. "Daarna krijgen zij waar zij ook maar recht op zouden hebben onder het nieuwe verdrag."

Tot slot liet de FOA ook nog weten niets van doe te hebben met de FOTA. "De FOA heeft geen relatie met de FOTA. We hebben altijd direct contact gehad met de teams en dat zal in de toekomst niet anders zijn."