[F1-teamportret] Scuderia Toro Rosso

Peterselieman
Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert snel en voor de teams is het vanwege alle reglementswijzigingen spannender dan ooit. Daarom zet FOK!sport in tien weken op een rij welke teams er aan het kampioenschap deelnemen en welke coureurs zij hiervoor inzetten. Vandaag is het de beurt aan het team van Scuderia Toro Rosso.

Teamnaam Scuderia Toro Rosso
Hoofdsponsor Red Bull
Teambaas Franz Tost
Chassis Toro Rosso STR4
Motor Ferrari 056
Nationaliteit Italiaans
Website http://www.scuderiatororosso.com
Coureur 1 Sébastien Bourdais (nr. 11)
Coureur 2 Sébastien Buemi (nr. 12)
Testcoureurs Brendon Hartley

Scuderia Toro Rosso is in 2005 ontstaan toen Red Bull het Minardi-team opkocht. Dat team was opgericht door Giancarlo Minardi en debuteerde in 1985 in de Formule 1. De renstal die veel fans had maar weinig successen kende, werd in 2001 door Paul Stoddart overgenomen. De Australiër verkocht het team aan Dietrich Mateschitz en Gerhard Berger die ondanks felle protesten van de fans de naam van het team veranderden.

Toro Rosso, Italiaans voor Red Bull, moest het opleidingsteam voor Red Bull Racing worden. Jonge talenten krijgen bij het team de kans om zich in de picture te rijden en zich klaar te stomen voor een plaats bij de grotere teams. In 2006 debuteerde het team met Vitantonio Liuzzi en Scott Speed. Met een aangepast RB1-chassis en een geknepen V10-motor behaalde het team met Liuzzi één punt in de race in de Verenigde Staten.

Een jaar later waren wederom Liuzzi en Speed de coureurs, maar de laatstgenoemde werd halverwege het seizoen vervangen door Sebastian Vettel. De jonge Duitser liet in de één-na-laatste race in 2007 in China zien dat hij in lastige omstandigheden goed kan racen. Hij behaalde in de met een Ferrari-motor uitgeruste auto een vierde plaats, terwijl Liuzzi zesde werd.

Vorig seizoen met viervoudig Champ Car-kampioen Sébastien Bourdais en Sebastian Vettel beleefde Toro Rosso een goed seizoen. De STR3 bleek uitermate snel te zijn en met name de Duitser liet mooie dingen zien. Vettel wist in Italië onder regenachtige omstandigheden poleposition te pakken en uiteindelijk de race te winnen. Mede hierdoor verdiende hij een stoeltje bij Red Bull. Met Bourdais en Sébastien Buemi probeert het team dit jaar het succes te evenaren. Zeker omdat het team al een tijd in de etalage staat en voor eind 2009 verkocht zal moeten worden.

Statistieken

Gereden GP's 53
Constructeurtitels 0
Wereldtitels 0
Overwinningen 1
Dubbels 0
Podiumplaatsen 1
Snelste rondes 0
Poles 1
Puntentotaal 48


Sébastien Bourdais

De Fransman Sébastien Bourdais is een laatbloeier in de autosport. Hij won in 2002 het Formule 3000-kampioenschap nadat Thomas Enge gediskwalificeerd werd, omdat hij doping had gebruikt. Bourdais kon voor het volgende jaar geen stoeltje in de Formule 1 vinden en tekende in de Verenigde Staten bij het Champ Car-team van Newman/Haas. Het was een beslissing die hem geen windeieren zou leggen.

De Fransman boekte vele overwinningen en behaalde vier titels op rij. Toch wilde hij terug naar Europa en Scuderia Toro Rosso bood hem de kans om in de Formule 1 te debuteren in 2008. In de eerste race in Australië behaalde Bourdais gelijk een zevende plaats en twee punten. Deze prestatie wist hij alleen nog in België te evenaren. De Fransman worstelde met de nieuwe STR 3, maar kreeg uiteindelijk toch de contractverlenging waar hij op uit was. In 2009 zal Bourdais zijn kwaliteiten moeten tonen, want anders kan het voor hem snel afgelopen zijn in de Formule 1.

Naam Sébastien Bourdais
Nationaliteit Frans
Geboren 28-02-1979
Team Scuderia Toro Rosso
Vorige teams Geen
Aantal gereden GP's 18
Aantal overwinningen 0
Aantal wereldtitels 0
Aantal podiums 0
Aantal poles 0
Aantal snelste ronden 0
Totaal punten GP’s 4
Website http://www.sebastien-bourdais.com


Sébastien Buemi

De Zwitser Sébastien Buemi is de benjamin in de Formule 1 dit seizoen. De 20-jarige coureur rijdt voor Scuderia Toro Rosso in is via allerlei opstapklasses in de Formule 1 terecht gekomen. Via de Formule BMW kwam Buemi terecht in de Formule 3 Euro Series, waarin hij in 2007 tweede in het kampioenschap werd. Ook mocht hij dat jaar al ruiken aan de F1 middels een testsessie bij het team van Red Bull Racing.

Het leverde de Zwitser voor 2008 een contract op als derde rijder bij het Oostenrijkse team. Ook was hij dat jaar net als een deel van 2007 actief als rijder in de GP2 Series. Daarin wist Buemi enkele races te winnen en nog enkele podiumplaatsen binnen te slepen. Daarnaast was hij deze winter actief in de GP2 Asia Series, waarin hij een race won en vele podiumplaatsen pakte. In de Formule 1 wil de Zwitser proberen deze lijn door te trekken, al zal dat lastig worden bij Toro Rosso dat het met veel minder budget moet stellen dan de topteams.

Naam Sébastien Buemi
Nationaliteit Zwitsers
Geboren 31-10-1988
Team Scuderia Toro Rosso
Vorig team Red Bull Racing
Aantal gereden GP's 0
Aantal wereldtitels 0
Aantal overwinningen 0
Aantal podiums 0
Aantal poles 0
Aantal snelste ronden 0
Totaal punten GP’s 0
Website www.buemi.ch