Winnaar F1: coureur met meeste zeges

Sally (Tessa)
In de Formule 1 wordt de wereldkampioen voortaan bepaald door het aantal zeges dat een coureur heeft gehaald in een seizoen. Dat heeft de World Motor Sport Council (WMSC) vandaag bepaald in een vergadering. Hiermee worden de wensen van veel teams en van Bernie Ecclestone vervuld.

Onlangs kwam de Formula One Teams Association (FOTA), waarin alle F1-teams vertegenwoordigd zijn, met een voorstel om een andere puntentelling in te voeren. Daarbij zou de nummer één twaalf punten krijgen, de nummer twee negen en de nummer drie zeven. Zo zou er meer verschil ontstaan in de plek waar de coureurs eindigen in een race. Maar dat voorstel is dus vandaag verworpen door de FIA.

Het huidige puntensysteem (10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt voor de eerste acht van een race) blijft bestaan. Ook het eerdere idee van Ecclestone, een medaillesysteem voor de eerste drie plekken, werd afgekeurd. Ecclestone zelf trok dat medailleplan weer in, na veel protesten van fans en teams. Waar de FIA het wel mee eens was, was het idee achter het medaillesysteem, namelijk dat een zege meer waarde moest krijgen.

Daaruit is nu het besluit ontstaan om het grootste aantal overwinningen als leidraad te nemen voor het wereldkampioenschap. Als meerdere coureurs een gelijk aantal zeges heeft, gaat de wereldtitel naar de rijder met de meeste punten. Ook de rest van het klassement blijft bepaald worden door de punten. Bij het constructeurskampioenschap zal niets veranderen: het team met de meeste punten wint de eretitel.

De hele discussie ontstond toen aan het eind van het seizoen 2008 Lewis Hamilton (McLaren) wereldkampioen werd met vijf overwinningen, terwijl Ferrari-coureur Felipe Massa wel één overwinning meer had behaald. Teambaas van Ferrari, Luca di Montezemolo, pleitte toen direct na de laatste race in Brazilië voor een verandering in de puntentelling van het Formule 1-kampioenschap, door een betere beloning te willen voor een zege.

Lees hier de volledige tekst van het besluit van de WMSC (Engels).