Contador grijpt macht in Parijs-Nice

Sjors (Sj0rSz)
Alberto Contador heeft op magistrale wijze de zesde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Hij nam daarnaast de gele leiderstrui over van Sylvain Chavanel, die het tricot de afgelopen dagen om zijn schouders had hangen.

Niki Terpstra hoorde vandaag bij het groepje vluchters dat al vroeg op avontuur ging. Tot dit gezelschap behoorden ook de Fransen Romain Feillu (Agritubel), Mickael Delage (Silence-Lotto), Cyril Lemoine (Skil-Shimano), Jérémy Roy (Francaise des Jeux) Christophe Riblon (Ag2r) en de Spanjaarden Javier Aramendia en Alan Perez (beiden Euskaltel - Euskadi).

De vluchters kregen echter geen ruimte van het peloton, waarna Roy ervoor koos om zich terug te laten zakken. De Fransman won gisteren nog de vijfde etappe van de rittenkoers. De zeven overgebleven renners kregen daarna alle ruimten en wisten een maximale voorsprong van meer dan zes minuten te pakken.

Op 28 kilometer voor de finish volgde een hergroepering, nadat Cervélo voor een tempoversnelling zorgde en de vluchters waren ingerekend. Aan de voet van de Montagne de Lure, die ook wel bekend staat als het zusje van de Mont Ventoux, nam Sebastien Joly de benen. Euskaltel-Euskadi zorgde echter voor een hoog tempo, waardoor hij al snel weer in het peloton zat.

Vervolgens was het Jens Voigt, die op tien kilometer voor het einde weg wist te springen. Na een demarage van Vladimir Efimkin (AG2R) sprong ook Contador mee, die Frank Schleck in zijn wiel had zitten. Efimkin kon niet volgen en moest afhaken. De twee overgebleven renners voegden zich bij Voigt, waar later ook de Spanjaard Colom nog bij kwam.

In het vervolg moesten Colom en Voigt lossen, waarna Contador de beslissende demarrage wist te plaatsen. Schleck, die niet kon volgen, zag de Spanjaard nog een tandje bij schakelen. Hierna wist hij met groot vertoon de finish te bereiken en daarmee ook de gele leiderstrui veilig te stellen.