Droom onmogelijk voor Van Beukering en Oost

donroyco
Jhon van Beukering (NEC) en Jason Oost (De Graafschap) mogen niet uitkomen voor de nationale ploeg van Indonesië. Het tweetal kreeg deze week een uitnodiging van de Indonesische bond om te praten over een interlandloopbaan, maar de FIFA-regels maken dit onmogelijk.

Van Beukering en Oost hebben Indonesisch bloed in de familie, waardoor men bij de bond van dat land hoopte dat zijn open zouden staan voor een interlandcarrière voor Indonesië.

"In eerste instantie dacht ik dat het een grap was", reageert Van Beukering op de uitnodiging in het Algemeen Dagblad. "Maar NEC kwam zelf met een fax. Met een interlandloopbaan heb ik nooit rekening gehouden. Mijn opa heeft het er ooit wel eens over gehad. Helaas is hij overleden. Als de kans er is, ga ik er zeker honderd procent voor. Een WK bereiken wordt lastig, ja. Maar dit kan een mooie ervaring zijn. Al is het nog niet zo ver, eerst het gesprek maar even afwachten."

Ook Oost is enthousiast. "Ik was absoluut verbaasd, maar vind het heel leuk. Het is nog niet officieel, eerst heb ik een gesprek wat exact de plannen en de mogelijkheden zijn. Maar het lijkt me zeker leuk om te doen."

De KNVB maakte vrijdag echter bekend dat beide spelers reeds bindende (kwalificatie-)wedstrijden voor Nederlandse jeugdelftallen hebben gespeeld. Van Beukering (25) en Oost (26) hadden volgens de FIFA-regels voor hun 21ste levensjaar van voetbalnationaliteit moeten veranderen.

Ook Edinho Pattinama (NAC Breda) en Jordao Pattinama (Feyenoord) ontvingen een invitatie, maar voor hen ligt de situatie gevoelig. De broers hebben een Molukse roots, waardoor spelen voor Indonesië zeer beladen zou zijn. "Dat heb ik de man die mij belde als eerste gezegd", aldus vader en ex-prof Ton Pattinama. "Het is hetzelfde als ik voor Duitsland zou spelen. Ik wil hun verhaal wel aanhoren, maar heb nog niets toegezegd."

Eerder liet aanvaller Sergio van Dijk (tegenwoordig Queensland Roar) weten dat hij een Indonesisch paspoort wil krijgen om voor de nationale ploeg van het land te kunnen uitkomen.