De antwoorden van .....

Olga (Nuongirl)
In onze rubriek Stel je vraag aan..... konden jullie een paar weken geleden vragen stellen aan wielrenner Tom Stamsnijder. We hebben de tien leukste/interessantste eruit gehaald en deze naar Tom gestuurd. Inmiddels heeft hij de antwoorden retour gestuurd.


Wat is je rol nu binnen de Raboploeg? Ben je vooral knecht of mag je ook in wedstrijden voor eigen kansen gaan?

Ik ben knecht in de grote koersen, maar mag straks in de kleinere koersen voor mezelf gaan rijden en proberen om te laten zien dat ik het kan.

Wat is het meest grappige/bizarre wat je tijdens een wedstrijd ooit hebt meegemaakt?

Het was in een bepaalde wedstrijd zo warm dat iemand zijn bidon pakte om over zich heen te gooien voor de verkoeling, maar inplaats dat er water in zat was het voeding. Je kunt begrijpen dat na een paar minuten alles begon te pikken.

Wat eet je 's morgens voor een lange wedstrijd? Er gaan verhalen dat er 's morgens hele borden met spaghetti naar binnen worden gestouwd. En wat eet je gedurende een koers?

Eerst brood, stuk of acht sneetjes, dan bord muesli of pap en als je echt lange wedstrijden hebt dan eet je af en toe wel een bord pasta naar binnen. In de wedstrijd is het vaak sportrepen en vloeibare voeding.


Het meest vervelende aan zo lang op de fiets zitten lijkt me dat je last krijgt van het zadel. Ik heb dat zelf al na een half uurtje fietsen, en jullie zitten 5 uur op de fiets. Hoe ga je daarmee om?

Hoe vaker je op een zadel zit hoe minder pijn het gaat doen. Dus als je elke dag rond de 5 uur traint dan doet het op een gegeven moment geen pijn meer.

In hoeverre heb je 'last' van de druk van het hebben van een vader die wereldkampioen werd?

Geen druk, hij deed aan cyclecross en ik doe aan wegwielrennen dat zijn twee hele verschillende disciplines. Ik denk als ik cyclecross gedaan had dat ik er meer druk van zou hebben.

Wie had of heb je als held/favoriet uit het verleden?

Lance Armstrong

Wie waren in je jeugd je grootste concurrenten en zijn diezelfde concurrenten er nu ook nog?

Lars Boom, Kai Reus, Sebastiaan Langeveld die zijn allemaal nog actief en denk dat iedereen ze wel kent.

Kan je goed dalen?

Met mijn 1 meter 93 heb ik mijn lengte niet echt mee, maar moet bekennen dat ik het ook niet goed kan. hahaha

Hoe ziet een normale trainingsdag er voor je uit? Train je veel op het vlakke of juist in de bergen?

vaak heb je een blok van drie dagen, een dag van vier,een dag van vijf en een dag van zes uur. Deze varieren van elkaar, de ene keer doe je bloktraining en andere keer doe je een rustige duurtraining. Ik woon in het oosten van Nederland dus veel bergen zijn hier niet. Maar met wedstrijden en trainingskampen heb je genoeg bergen dus is het wel eens fijn om op het vlakke te trainen.

Hoe hard moet je nou ongeveer fietsen als je bidons hebt gehaald en moet bezorgen bij je kopmannen in het peloton?

Je moet rond de 2 a 3 kilometer per uur harder rijden dan het peloton, dus als het peloton 50 rijdt moet jij 53 rijden.

Als je geen wielrenner was geworden wat had je nu dan gedaan ?

Dan was ik student geweest.