[F1-teamportret] Williams

Peterselieman
Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert snel en voor de teams is het vanwege alle reglementswijzigingen spannender dan ooit. Daarom zet FOK!sport in tien weken op een rij welke teams er aan het kampioenschap deelnemen en welke coureurs zij hiervoor inzetten. Vandaag is het de beurt aan het team van Williams.

Teamnaam: AT&T Williams F1
Hoofdsponsor: AT&T
Teambaas: Sam Michael
Chassis: FW31
Motor: Toyota RVX-09
Nationaliteit: Brits
Webite: http://www.attwilliams.com
Coureur 1: Nico Rosberg (nr.16)
Coureur 2: Kazuki Nakajimi (nr.17)
Testcoureurs: Nicolas Hülkenberg

Het huidige team van Williams is ontstaan in 1977 toen Frank Williams ontslagen werd bij Walter Wolf Racing en Patrick Head met hem meeging om een nieuw team op te richten. Williams had in 1969 al een Formule 1-team, maar was niet erg succesvol. In 1975 bouwde het team pas haar eerste chassis. Twee jaar later debuteerde de auto van het nieuwe Williams in Spanje, maar tot aansprekende resultaten kwam Patrick Nève niet. In de jaren daarna werden eigen chassis gebouwd en kwamen de resultaten met Alan Jones en Carlos Reutemann al snel. Het leverde in 1980 en 1981 de wereldtitel bij de constructeurs op en voor Jones de titel bij de coureurs in 1980.

Ook halverwege de jaren tachtig kende het team van Williams een glorietijd met Nigel Mansell en Nelson Piquet als coureurs. In die jaren was het team mede de trendsetter en had het vele noviteiten die vaak later weer verboden werden zoals de CVT-versnellingsbak in 1993. Het was begin jaren negentig een glorietijd voor het team met titels voor Mansell en Alain Prost. In 1994 kwam het dieptepunt voor Williams. Ayrton Senna kreeg in leidende positie in San Marino een ongeluk en overleed later aan zijn verwondingen.

Het team bleef die jaren echter een goede auto houden en meestrijden om de titels. Damon Hill en Jacques Villeneuve bezorgden Williams dan ook twee wereldtitels. Vanaf 1998 ging het minder met het team, maar de komst van BMW zorgde voor een opleving in de resultaten. Na het vertrek van de Duitse motorleverancier eind 2005 werden de prestaties minder en de podiumplekken schaars. Voor 2009 hoopt Williams de stijgende lijn weer in te zetten met de FW31 die uitgerust is met een Toyota-motor.

Statistieken

Gereden GP's 519
Constructeurtitels 9
Wereldtitels 7
Overwinningen 113
Dubbels 45
Podiumplaatsen 296
Snelste rondes 129
Poles 125
Puntentotaal 2569


Nico Rosberg

De Duitser Nico Rosberg is de zoon van oud Formule 1-wereldkampioen Keke Rosberg. Ondanks dat hij Finse ouders heeft, rijdt hij op een Duitse licentie. De jonge coureur liet al snel van zich spreken en racete op elf jarige leeftijd al in een open auto. In 2002 maakte hij zijn Formule 1-testdebuut bij het team van Williams na Duits Formule BMW-kampioen te zijn geworden. Via de Formule 3 Euroseries en de GP2 belandde de coureur in de Formule 1.

In 2006 maakte hij zijn debuut bij Williams naast Mark Webber. Zijn debuut in Bahrein werd bekroond met twee punten en de snelste ronde in de race, waarmee hij een record overnam van Fernando Alonso. Rosberg is nu de jongste coureur ooit die een snelste ronde in een Grand Prix reed. In het verdere verloop van het seizoen kon hij mede door de Cosworth-motor geen potten breken.

In 2007 werden de resultaten van Rosberg beter en hij behaalde vaker punten. Zijn beste resultaat was een vierde plaats in de laatste Grand Prix van dat jaar in Brazilië. Hij besloot ondanks de link naar McLaren toch bij Williams te blijven en beloonde zijn team direct met een derde plaats in Australië. Daarna kon hij met zijn auto het tempo niet meer bijhouden, maar in Singapore profiteerde de Duitser van de Safety Car, ging even aan de leiding van de race en behaalde een tweede plaats. In 2009 hoopt hij met de Williams het beter te doen dan afgelopen jaar en vaker in de punten te eindigen.

Naam Nico Rosberg
Nationaliteit Duits
Geboren 27-06-1985
Team AT&T Williams F1
Vorige teams Geen
Aantal gereden GP's 53
Aantal overwinningen 0
Aantal podiums 2
Aantal poles 0
Aantal snelste ronden 1
Totaal punten GP 41
Website www.nicorosberg.com


Kazuki Nakajima

Kazuki Nakajima is de zoon van voormalig Forumule 1-rijder Satoru Nakajima die in zijn carrière teamgenoot was van onder andere Ayrton Senna, Nelson Piquet en Jean Alesi. Kazuki maakt in zijn raceloopbaan indruk en wordt al snel opgenomen in het Toyota Young Driver Programme. Hij wint het Formule Toyota-kampioenschap in 2003 en rijdt daarna vooraan mee in het Japanse Formule 3-kampioenschap.

In 2006 komt de Japanner naar Europa en rijdt in de Formule 3 Euroseries en laat meteen van zich horen. Het levert hem een testcontract bij het team van Williams op eind 2006. Een jaar later rijdt hij in de GP2 en wordt hij beste rookie. Hij dat jaar enkele malen derde coureur bij Williams en maakt in Brazilië net als zijn vader twintig jaar eerder zijn Formule 1-debuut. Het levert hem een tiende plaats op.

In 2008 draait Nakajima zijn eerste volledige seizoen. In de eerste race in Australië komt de Japanner tot een zesde plaats. Later in het seizoen behaalt hij nog enkele punten, maar echt meedoen voor de goede klasseringen zit er voor hem mede door de auto niet in. In 2009 hoopt hij hierin verandering te brengen.

Naam Kazuki Nakajima
Nationaliteit Japans
Geboren 11-01-1985
Team AT&T Williams F1
Vorig team Geen
Aantal gereden GP's 19
Aantal overwinningen 0
Aantal podiums 0
Aantal poles 0
Aantal snelste ronden 0
Totaal punten GP 9
Website www.kazuki-nakajima.com