USF1 lanceert plannen voor 2010

Ermin (TheClown1)
Ken Anderson en Peter Windsor hebben gisteren officieel hun plannen getoond voor het opzetten van een Formule 1-team. De teamnaam was al langer bekend, namelijk USF1. Op de Amerikaanse televisiezender SPEED TV werden de plannen bekend gemaakt.

Anderson was in het verleden actief als technisch directeur van het niet meer bestaande Formule 1-team Ligier. Hij zal de rol aannemen van teambaas, terwijl Windsor de functie van sportief directeur op zich neemt. Er wordt op dit moment druk gezocht naar een motorenpartner. Er is een zoektocht gestart naar Amerikaanse coureurs maar op dit moment is er niks concreet. Het debuut zal hoogstwaarschijnlijk pas in 2010 zijn.

De huidige recessie werkt in het voordeel van het team. De thuisbasis zal North Carolina zijn, waar op dit moment veel personeel zonder werk zit. De koolstofvezel is daarnaast ook goedkoper geworden en de reglementen in de Formule 1 zijn veranderd waardoor het goedkoper is om een team te runnen.

"Hoe run je een Formule 1-team? In het recente verleden moest je ofwel een miljardair vinden, of het geluk hebben om een fabrikant achter je te hebben. Wij zitten lang genoeg in de F1 om dat niet te willen. We willen het zelf doen", sprak Windsor over de plannen van USF1. "Het klinkt misschien arrogant, maar we denken het goed te kunnen doen. De recessie heeft ons natuurlijk wel geholpen, dat moet wel worden gezegd."

Anderson heeft een prima verklaring waarom er voor de Verenigde Staten is gekozen als thuisbasis. "De meeste technologieën die in de Formule 1 worden gebruikt, komen al uit de VS. Bovendien liggen de kosten in Amerika veel lager en loopt er veel gekwalificeerd personeel rond", zei hij. "Acht van de zeventien races in 2009 vinden buiten Europa plaats, dus er zal sowieso moeten worden gereisd. Verder maakt het ook niet uit of je nou vanuit Engeland of vanuit de Verenigde Staten naar Australië reist."

Op dit moment staat het team USF1 niet ingeschreven als deelnemer aan het kampioenschap. Hierdoor is het mogelijk om de nieuwe restricties wat betreft de windtunnels en het testen te vermijden. Anderson reageerde hier meteen op: "We respecteren de regels. We willen geen ruzie met de andere teams."

Met dank aan TJDoornbos en Tazz voor de submit.