FIA bevestigt nieuwe safetycar-regels

Dennis (dennistd)
De FIA heeft bekend gemaakt dat de safetycar-regels voor het aankomende seizoen veranderd zullen worden. Afgelopen jaar was er veel kritiek op de reglementen omtrent de safetycar.

In de oude regels werd de pitstraat gesloten op het moment dat de safetycar naar buiten kwam. Wanneer de pits weer geopend werd, kwamen veel auto's tegelijk binnen, wat soms gevaarlijke situaties opleverde. Ook werden er coureurs gestraft die wel een stop moesten maken terwijl de pitstraat dicht was om niet zonder brandstof stil te vallen.

"De regels die we in 2007 hadden ingevoerd, waren niet goed", gaf Charlie Whiting toe. "We keren nu terug naar de regels zoals we die in 2006 hadden, met als enige verschil dat we een minimumtijd willen invoeren waarin een auto naar de pits mag rijden." Whiting legt uit: "Als de Safety Car de baan op gaat, wordt er een bericht naar alle wagens gestuurd, die dan vervolgens in de Safety Car-modus gaan. Zodra het bericht aankomt, weet het ECU-systeem waar de auto zich bevindt op het circuit en berekent het binnen welke tijd het terug mag zijn in de pits. De coureur is dan verplicht om zich aan de informatie die hij op zijn display te zien krijgt, te houden."

"We gooiden de pitstraat namelijk dicht om het feit dat een coureur zich anders naar de pitstraat zou haasten. Straks is dat dus verleden tijd, want dan mag een coureur niet harder rijden dan zijn display aangeeft", aldus de raceleider van de FIA.