[Dakar] De Nederlanders

Peterselieman
Een recordaantal van 69 Nederlandse equipes deed mee aan de Dakar Rally in Zuid-Amerika. Er startten 31 motorrijders, 2 Quadrijders, 18 Autoteams en 18 teams bij de vrachtwagens. Voor veel teams is het zware week geweest, maar hoe hebben tot nu toe daarin gepresteerd?

Motoren:

Bij de motoren staat Frans Verhoeven na één week het hoogstgeklasseerd. De voormalige fabriekscoureur van KTM won de tweede etappe en liet al vele hoge klasseringen zien. Ondanks een tijdstraf van 38 minuten staat hij op een mooie achtste plaats. Drie plaatsen lager staat Henk Knuiman. De Wychenaar eindigde in de eerste week tussen plaats acht en vijftien in de etappes en staat daardoor elfde in het klassement.

Verrassing deze rally is Teus Visser. Hij neemt deel aan zijn tweede Dakar Rally en doet het met een negentiende plaats in het klassement boven verwachting. Op de vijfde etappe na heeft hij constant in de top-20 gezeten bij de dagklasseringen. Daniel Willemsem staat 29e bij de motoren. De voormalige zijspancrosser zei in 2007 nooit meer deel te willen nemen aan de Dakar Rally, maar kwam hierop terug. Op de snelle parcoursen kan hij met de Yamaha niet meekomen, maar zodra het lastiger wordt, schuift hij flink op.

Voormalig MotoGP-coureur Jurgen van den Goorbergh gaat vooral voor het uitrijden van de rally. Met een 36e plaats is hij goed onderweg. Drie plaatsen lager staat Marcel Pronk die binnen een jaar wedstrijden op drie continenten heeft verreden. Rob van Pelt doet het met een 46e plaats goed, maar wil voornamelijk alles heelhouden. Beste vrouw in het klassement is Mirjam Pol. Ze staat 47e algemeen en doet goed mee in het deelenmersveld.

Alex van den Broek staat 48e algemeen en laat zich regelmatig van voren zien. Marcel Snijders staat 59e algemeen en geeft als slotenmaker niet op. Hans-Jos Liefhebber debuteert in de Dakar Rally en doet het met een 64e plaats goed. Thomas de Bois besloot zich na het terugtrekken van Roeland Voerman op het laatste moment als motorrijder in te schrijven en staat 67e. Een plaats lager staat Johan van der Laan die voor de derde keer deelneemt. Kees Koolen staat als debutant 69e.

De als 82e geklasseerde Dirk Schuttel heeft als debutant het doel om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor SOS kinderdorpen. Evert Kroon rijdt dit jaar voor het eerst weer op een motorfiets en staat nu 84e. Ook Ronny Roos, John Braat, Gerard Rond, Robert van Olst, Henno van Bergeijk, Richard de Groot en Herwin de Roo zitten nog in de rally.

Ebert Dollevoet was de eerste uitvaller aan Nederlandse kant. Hij had zijn schouder uit de kom bij een valpartij in de eerste etappe en kreeg voor de volgende etappe een startverbod opgelegd. Harm Boezerooy kwam in de tweede etappe in botsing met een auto en moest ook uitvallen. Dirk van Dam moest opgeven met een gekneusde enkel.

Het is Jaap van der Kooy weer niet gegeven de Dakar Rally uit te rijden. De coureur botste achterop een quad en moest opgeven. Walter van Sinten moest opgeven met technische problemen aan zijn motor. Rob Verstegen kampte in de vijfde etappe met een weigerende motor en kwam niet aan de finish. Tot slot viel ook Pierre Karsmakers uit met technische problemen aan zijn motor.

Quads:

Martijn van Gastel is de enige nog actieve Nederlandse quadrijder in de Dakar Rally. Hij helpt waar hij maar kan, maar werd zelf onderweg wel aangereden door Tonnie van Deijne, maar hij kon verder. Voor Alex Brusselers is het avondtuur voorbij. Bij de preproloog had hij al een gebroken sleutelbeen opgelopen, in de vijfde etappe kwamen er gebroken ribben bij, waardoor hij op moest geven.

Auto's:

Rene Kuipers doet het bij de auto's uitstekend met een tiende plaats algemeen. Hij werd op het laatste moment door BMW benaderd en wilde meteen deelnemen. Een plaats lager staat Tonnie van Deijne. Hij klimt steeds verder op en heeft nog ambities in het klassement. Pieter van Kruijsdijk debuteert in de rally en staat op een 43e plaats. Drie plaatsen lager staad Chris Leyds die samen rijdt met Alister McRae, de broer van de overleden voormalig Rallykampioen Colin McRae.

Michel de Groot staat 50e in een rally die hij hoopt uit te rijden. Mike van Eikeren heeft na zijn uitvallen in 2006 zijn zinnen gezet op uitrijden en staat 55e. Twee plaatsen lager staat Kees Tijsterman, terwijl Iginio Voorhorst 62e staat. Ook Bob ten Harkel, Tim en Tom Cornonel, Wouter van der Beek, Erik van Loon, Arjan Brouwer en Eric Steenhuisen doen nog mee.

Peter van Merksteijn leek als debutant onderweg naar een top 10-klassering, maar zijn BMW brandde in de 5e etappe volledig uit. De auto van Aart Bosman kampte voor de start van de vierde etappe met een opgeblazen turbo, waardoor zijn team op moest geven. Henk Booij strandde in de zevende etappe. zijn reden van uitvallen is niet duidelijk. Ab Olde Scheper viel tenslotte uit met een gescheurde vooras van zijn Desert Warrior.

Vrachtwagens:

Gerard de Rooy doet bij de vrachtwagens mee voor het klassement. De GINAF-rijder ging enkele etappes aan de leiding maar zakte terug naar de derde plaats. Achtste in het klassement staat Wuf van Ginkel. Hij kon in het begin van de rally niet meekomen, maar klom uiteindelijk wel verder op in het klassement. Marcel van Vliet staat veertiende. Aanvankelijk kon Van Vliet het tempo goed volgen, maar hij zakte terug in het klassement.

Martin van den Brink staat zestiende in het klassement en heeft al enkele mooie resultaten laten zien deze rally. Anne Kies staat negentiende in het klassement. Van een aantal andere Nederlandse equipes is de positie in het klassement niet duidelijk.

Hans Stacey kende een pechvolle rally. De MAN-rijder had vele lekke banden en viel uiteindelijk uit met een kapotte aandrijfas. Rob Vink strandde in de duinen in etappe 5. Na eerder Van Ginkel geholpen te hebben, ging hij zelf omver en kon niet meer overeind getrokken worden. Ook Geert Verhoeven moest voortijdig de rally beëindigen. Marcel Schoo ging in de zesde etappe met de vrachtwagen om en liep twee gebroken ribben op. Hij werd naar het ziekenhuis getransporteerd en moest hierdoor opgeven.


Etappe 8 Valparaiso - La Serena

De achtste etappe in de Dakar Rally gaat van Valparaiso naar La Serena over 652 kilometer, waarvan 294 kilometer speciale proef is. Er wordt de hele etappe gereden over modder/gravel wegen in de bergen.