Jaaroverzicht 2008: Voetbal

Peterselieman
Het sportjaar 2008 is weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dat jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Er zijn al een of meerdere overzichten verschenen, vandaag de beurt aan de een-na-laatste: het jaaroverzicht van het voetbal.

Engelse Premier League

Derby County werd de eerste club ooit die in de maand maart al degradeerde. De club behaalde tot 29 maart 2008 slechts elf punten, een aantal waar uiteindelijk ook niets meer bij zou komen. Voor de titel waren het Manchester United en Chelsea die de strijd leverden, daar Arsenal en Liverpool beide al vroeg moesten opgeven. De Blues wisten in totaal 85 punten te vergaren, hetgeen een record was voor een club die geen kampioen werd. United ging er op de slotdag met de titelwinst vandoor. Cristiano Ronaldo was de gevierde man bij de Mancunians, hij scoorde in totaal 31 treffers. Fulham en Bolton Wanderers wisten maar net het vege lijf te redden onderin, ten koste van Birmingham City en Reading. West Bromwich Albion, Stoke City en Hull City promoveerden vanuit het Championship.

In het nieuwe seizoen 2008/2009 waren het Liverpool en Chelsea die al snel een voorsprong namen, en die tot de jaarwisseling niet meer uit handen gaven. De Reds leiden met drie punten, al zou Manchester United, dat nog twee duels tegoed heeft, op één punt kunnen komen. Arsenal kent een matige eerste seizoenshelft en ziet zichzelf terug op de vijfde plaats. Door de uitstekende prestaties van Aston Villa staat de club uit Birmingham op de vierde stek. Blackburn Rovers presteert niet naar behoren en dus kwam het ontslag van coach Paul Ince ook niet als een verrassing. De club staat slechts negentiende. Na een bijzonder slechte seizoensstart werd coach Juande Ramos ontslagen en Harry Redknapp aangesteld bij Tottenham Hotspur. De Londense club is inmiddels uit de degradatiezone, maar niet buiten gevaar.

Spaanse Primera División

In Spanje wist Real Madrid haar landstitel succesvol te verdedigen. De club van Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder, Royston Drenthe en Arjen Robben zag concurrent FC Barcelona steeds verder achterop raken, waardoor de titel op 4 mei al een feit was. Op dat moment had zelfs Villarreal de Catalenen al ingehaald op de ranglijst, en zou de tweede positie ook niet meer uit handen geven. Club Atlético de Madrid wist nog maar net beslag te leggen op de vierde plaats. Sevilla kwam op een gelijk aantal punten maar legde het af op het onderlinge resultaat. Onderin was Levante al lang en breed gedegradeerd toen ook Real Murcia aan dat lijstje toegevoegd werd. De laatste degradant was een verrassende, aangezien Real Zaragoza het seizoen ervoor nog zesde werd. Het seizoen was voor Valencia, deels onder leiding van Ronald Koeman, lange tijd een grote teleurstelling. Door bekerwinst plaatsten Los Che zich alsnog voor Europees voetbal.

In het nieuwe seizoen nam Barcelona na een slechte start alsnog de leiding. De Catalanen onder leiding van Pep Guardiola waren onstuitbaar en wonnen negen wedstrijden op rij. Sinds 31 augustus is de ploeg bovendien ongeslagen en staat het ver bovenaan de tabel. Real Madrid kon maar moeizaam bijblijven, en dat kostte coach Bernd Schuster zijn baan. Valencia kon lang bijblijven, maar heeft eveneens terrein ingeleverd, terwijl Sevilla weer dichterbij is gekropen. Villarreal was lange tijd als enige ongeslagen, maar heeft inmiddels al viermaal verloren. Osasuna doet het niet goed en staat onderaan. Daarboven staan RCD Espanyol en RCD Mallorca te hopen op betere tijden. Málaga is de verrassende promovendus; zij bevinden zich op de achtste stek.

Italiaanse Serie A

Internazionale leek lange tijd makkelijk op weg te gaan naar de volgende landstitel. Juventus en AC Milan konden het niveau niet bijhouden en de voorsprong was al snel erg groot. AS Roma was als enige in staat enigszins bij te blijven en door enkele slechte resultaten van Inter verkleinden de Romeinen het gat zelfs tot enkele punten. Op de slotdag verzekerden de Milanezen zich echter alsnog van de landstitel. Milan had een lastig seizoen, en behaalde uiteindelijk zelfs geen Champions League-voetbal. Onderin viel het doek voor Livorno, Parma en Empoli. Catania verzekerde zich slechts ternauwernood van lijfbehoud.

In het lopende seizoen is het wederom Internazionale dat de sterkste ploeg is. Zo makkelijk als het seizoen ervoor gaat het echter vooralsnog niet. Desondanks hebben Juventus en Milan inmiddels een aardige achterstand opgelopen. Roma is echter wel erg matig bezig. De Romeinen bevinden zich op de zestiende positie, terwijl de koploper bijna dubbel zoveel punten heeft. Aanvankelijk leek Udinese Calcio voor een verrassing te zorgen en was lange tijd bovenin te vinden. Na een serie slechte resultaten staat de ploeg echter slechts twaalfde. Promovendus ChievoVerona heeft pas tweemaal gewonnen en staat dan ook laatste. Reggina en Lecce doen het slechts iets beter.

Overige competities

Bayern München werd tot kampioen van Duitsland gekroond. Der Rekordmeister had een voorsprong van tien punten op Werder Bremen. In het nieuwe seizoen heeft de titelverdediger concurrentie van het verrassend sterk presterende 1899 Hoffenheim. De promovendus kroonde zich onlangs tot Herbstmeister. Ook Hertha uit Berlijn doet het boven verwachting goed. Het lijkt bijna traditie te worden in Frankrijk. Ook in 2008 wist Olympique Lyonnais het kampioenschap binnen te slepen. De voorsprong op nummer twee Bordeaux bedroeg slechts vier punten, maar dat was wel voldoende. De twee clubs staan in het nieuwe seizoen in de Ligue 1 wederom bovenaan, ditmaal met een gat van drie punten.

In Schotland was er weer eens een spannende slotdag, waarin werd bepaald welke club uit Glasgow kampioen zou worden. Celtic moest winnen van Dundee United en slaagde hier ook in. Hierdoor was het resultaat van Rangers tegen Aberdeen niet meer van belang, waarna de Gers ook nog eens verloren. In het nieuwe seizoen is Celtic inmiddels uitgelopen naar een voorsprong van vijf punten. Voor het eerst sinds 1983 wist Standard de Ličge de Belgische titel voor zich op te eisen. Anderlecht moest uiteindelijk zeven punten toegeven. Momenteel staat Paarswit weer bovenaan met een voorsprong van vier punten. Met grote overmacht verzekerde FC Porto zich in 2008 van de Portugese titel. Maar liefst veertien punten minder had nummer twee Sporting Clube de Portugal uiteindelijk. Porto doet het ook nu weer goed, al staan zowel Sporting als Benfica op slechts één punt achterstand.

Champions League

Titelverdediger AC Milan liep aan het begin van 2008 al tegen uitschakeling aan. In twee duels scoorde Arsenal in totaal twee maal, terwijl de Milanezen het net niet vonden. Spannend was het bij het duel tussen Fenerbahçe en Sevilla. Nadat de Turken thuis hadden gewonnen met 3-2 werd er in Spanje met dezelfde cijfers verloren. In de strafschoppenserie won Fener eveneens met 3 tegen 2. Real Madrid kwam voor de vijfde keer op rij niet verder dan de achtste finales. AS Roma was tweemaal met 2-1 te sterk. In de kwartfinales werden Schalke en Roma simpel uitgeschakeld door respectievelijk FC Barcelona en Manchester United. Liverpool had beduidend meer moeite met Arsenal, maar door late treffers werd de landgenoot alsnog aan de kant geschoven. Door thuis orde op zaken te stellen, poetste Chelsea tegen Fenerbahçe een 2-1 nederlaag weg. Cristiano Ronaldo miste vanaf de stip de kans om in Camp Nou al van Barcelona te winnen, maar op Old Trafford werd dit alsnog bewerkstelligd. Chelsea won na een zenuwslopende verlenging van Liverpool. In de finale liet United een 1-0 voorsprong glippen en Chelsea langszij komen, maar in de strafschoppenserie was Edwin van der Sar de held en pakte hij de beker voor United.

In het nieuwe seizoen zagen we wederom slechts één Nederlandse club: PSV. De Eindhovenaren hadden het moeilijk in hun Groep D, met Liverpool, Club Atlético de Madrid en Olympique de Marseille. Er werd slechts eenmaal gewonnen, thuis tegen Marseille. Doordat er in Frankrijk met grotere cijfers werd verloren, was ook de UEFA Cup praktisch buiten bereik. Andere negatieve verrassingen waren Celtic, dat laatste werd in een groep met onder meer Aalborg, en Fenerbahçe dat slechts twee punten vergaarde. UEFA Cup-houders Zenit St. Petersburg kon ook niet imponeren in de groep met Real Madrid en Juventus en was al snel afgeschreven. Positieve verrassingen waren er met CFR Cluj, Anorthosis Famagusta en FC BATE, maar geen van deze drie wist het Europese avontuur een vervolgd te geven. De Cyprioten kwamen er met zes punten dicht bij, maar door een eindspurt van groepswinnaar Panathinaikos ging het feest niet door. Juventus, Bayern München, Manchester United, Liverpool en Atlético de Madrid haalden ongslagen de volgende ronde.

UEFA Cup

PSV was de enig overgebleven Nederlandse club in het begin van 2008. De ploeg van Sef Vergoossen stuitte in de UEFA Cup op het Zweedse Helsingborgs IF, dat eerder nog verantwoordelijk was voor de uitgeschakeling van SC Heerenveen. PSV had er minder moeite mee, en won tweemaal; met 2-1 en 2-0. In de volgende ronde was het een stuk zwaarder tegen het Engelse Tottenham Hotspur. PSV won in Londen verrassend met 0-1, maar verloor thuis met dezelfde cijfers. Hierdoor was een verlenging en uiteindelijk een strafschoppenserie noodzakelijk. Pascal Chimbona miste uiteindelijk de veertiende strafschop, waardoor PSV verder kon bekeren. Fiorentina was in die kwartfinale een maatje te groot. Adrian Mutu legde de Eindhovenaren op de pijnbank en zorgde dat er in Nederland met 0-2 werd gewonnen. Een echte Duitse overwinning werd er behaald door FC Bayern München. In München was Getafe in de slotminuut langszij gekomen (1-1) en in Spanje deed Bayern hetzelfde. Ondanks dat Getafe al binnen enkele minuten rood kreeg, kwamen de Spanjaarden in de verlenging al snel op een 3-1 voorsprong. Luca Toni zorgde er in de laatste paar minuten echter voor dat het 3-3 zou worden. Het verrassende Rangers schakelde vervolgens Fiorentina uit in de halve finale, terwijl Zenit Bayern afslachtte (4-0 in Rusland). De finale was prooi voor de ploeg van Dick Advocaat, doordat Denisov en Zyryanov laat doel troffen.

Het volgende seizoen was er een primeur voor de Nederlandse clubs. NEC, SC Heerenveen, FC Twente, Ajax en Feyenoord wisten allen de groepsfase te bereiken. Voor Twente leek het een moeilijk verhaal te worden in Groep A met clubs als Real Racing Cub de Santander, Manchester City en FC Schalke 04. Toch wonnen de Tukkers tegen de Spanjaarden en Duitsers, en waren ze na drie duels al zeker van overwintering. De oorwassing van PSG deed er daarna niet meer toe. Ook NEC had lastig geloot. Er werd al snel verloren van Dinamo Zagreb, en ook Tottenham Hotspur ging met drie punten naar huis. In Moskou werd er echter ontsnapt door late treffers tegen Spartak, en het al geplaatste Udinese liet de Nijmegenaren een makkelijke pot op het eind, waardoor ook NEC zich bij de laatste 32 voegde. SC Heerenveen had geen schijn van kans in Groep E. Achtereenvolgens werd er verloren van AC Milan, VfL Wolfsburg, SC Braga en Portsmouth. Ajax had het minder moeilijk. Het verloor slordig bij Aston Villa, maar herpakte zich en won vervolgens van MSK Zilina en knap bij Hamburger SV. Het laatste duel met Slavia Praha eindigde in 2-2, maar plaatsing was al zeker. Feyenoord leek niet zo'n moeilijke loting te hebben gehad, maar vergaarde toch geen enkel punt. AS Nancy, CSKA Moskva, Deportivo de La Coruńa en Lech Poznan waren allen te sterk.

Een terugblik op de eerste seizoenshelft in de Eredivisie vind je hier.