[NHL] Wings winnen Winter Classic

Denny (nyny83)
De Detroit Red Wings hebben in de Winter Classic 2009 met 6-4 gewonnen van de Chicago Blackhawks. In de Winter Classic werd er buiten gespeeld in Wrigley Field, het honkbalstadion van de Chicago Cubs. Bovendien werd er in retro-shirts gespeeld. Dit jaar was de Winter Classic nog iets nostalgischer, omdat er twee teams uit de Original Six, de eerste zes teams in de NHL, tegen elkaar speelden.

De Winter Classic 2009 was een betere wedstrijd dan de eerste Winter Classic: er werd harder en sneller gespeeld, en meer gescoord. Dit was vooral te danken aan het feit dat er geen sneeuw viel. Vorig jaar wonnen de Penguins namelijk na een 1-1 gelijke stand in de shootout. In totaal 40.818 fans woonden de derde buitenwedstrijd in NHL-historie bij.

Beide teams gingen furieus van start en dat leidde tot veel goals en nog meer straffen in de eerste periode. Chicago nam in deze periode een 3-1 voorsprong door goals van Kris Versteeg, Martin Havlat en Ben Eager. Mikael Samuelsson scoorde als enige voor Detroit. In deze periode maakte Detroit-goalie Ty Conclin (vorig jaar winnaar van de Winter Classic voor de Penguins) een nerveuze indruk. Hij maakte dit echter goed door uiteindelijk 43 reddingen te maken in deze wedstrijd.

In de tweede periode was het vooral Detroit wat de klok sloeg. Ondanks het gelijke aantal schoten op doel in deze periode kwamen de Wings op 4-3 door twee goals van Jiri Hudler en één van Pavel Datsyuk. Kenners claimden dat Detroit optimaal gebruik heeft gemaakt van de wind in deze periode.

In de derde periode werd halverwege na 10 minuten van kant gewisseld om het windvoordeel voor beide teams gelijk te houden, maar toen had Detroit alweer twee keer gescoord. Verdedigers Brian Rafalski en Brett Lebda (een Chicago Cubs fan die opgroeide in Chicago nota bene) waren de scherprechters. In de laatste 10 seconden van de wedstrijd wist Chicago-verdediger Duncan Keith nog de 6-4 te scoren, maar deze was alleen voor de statistieken belangrijk.