[WB] Terugblik Berlijn

Olga (Nuongirl)

Het afgelopen weekend werden er wereldbekerwedstrijden verreden in Berlijn. FOK!sport blikt nog een keer terug met de winnaars en de verrassingen.

De vrijdag begon met de 500 meter voor vrouwen. Aanvankelijk leken Jenny Wolf en Beixing Wang dezelfde tijd te hebben gereden, maar na bestudering van de tv-beelden bleek de Duitse toch iets sneller te zijn. Beste Nederlandse was Annette Gerritsen die als vijfde eindigde. De 500 meter voor mannen werd een prooi voor de Japanner Keiiciro Nagashima. De Nederlanders stelden teleur, Mark Tuitert was op de elfde plek het best geklasseerd. Michael Ireland kwam ten val en brak zijn schouder. Op de 1.500 meter bij de vrouwen was er een geheel Canadees podium. Kristina Groves won de schaatsmijl in 1.57,65, Brittany Schussler en Shannon Rempel werden tweede en derde. Marathonrijdster Elma de Vries was met de zevende plaats de beste Nederlander. De eerste dag werd afgesloten met de 5.000 meter voor mannen en Sven Kramer liet zien dat hij nog steeds de beste is. Met een tijd van 6.15,74 was hij ruim vier seconden sneller dan zijn Noorse concurrent Havard Bøkko.

Dag twee begon met de 500 meter voor vrouwen en nu was Wang Wolf wel snel te af. De Chinese zegevierde in een tijd van 37,91. Beste Nederlandse was Annette Gerritsen, die met een tijd van 38,36 vierde werd en sneller dan de vrijdag was. De Japanner Joji Kato won de tweede 500 meter voor mannen. Kato kwam tot een tijd van 34,70 en was daarmee de enige die onder de 35 seconden wist te blijven. Bovendien was zijn tijd een nieuw baanrecord. Jeremy Wotherspoon wist niet te finishen. De schaatser ging in de laatste bocht onderuit en sloeg hard tegen de kussens. Bij die val brak hij zijn arm. Martina Sábliková won de 3.000 meter voor vrouwen. Ze bleef met een tijd van 4.03,70 de Duitse Daniele Anschütz meer dan drie seconden voor. De laatste afstand van de zaterdag, de 1.500 meter voor mannen, was een Nederlands feestje. Na zijn winst op de 5.000 meter voor mannen was Sven Kramer ook de beste op de schaatsmijl. Kramer won in een tijd van 1.45,69 en eindigde zo voor Erben Wennemars, Simon Kuipers en Mark Tuitert. Shani Davis was op de vijfde plaats de beste niet-Nederlander.

De laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn begon met de 1.000 meter voor vrouwen. Christine Nesbitt won de wedstrijd. Op de tweede plaats was ook een Canadese terug te vinden, namelijk Shannon Rempel. Laurine van Riessen zorgde voor een verrassing door derde te worden. Stefan Groothuis won zeer verrassend de 1.000 meter bij de mannen. Groothuis kwam tot een tijd van 1.09,13. Daarmee was hij tweehonderdste sneller dan wereldkampioen Shani Davis. Simon Kuipers eindigde als derde. Jan Bos stelde teleur en werd pas achttiende. De Nederlandse damesploeg won de achtervolging. Renate Groenewold, Ireen Wüst en Diane Valkenburg wisten de Canadese dames ruim voor te blijven. De wereldbekerwedstrijden werden een teleurstelling voor de Nederlandse herenachtervolgingsploeg. Carl Verheijen ging onderuit in de bocht. Canada, directe tegenstander, wist te winnen. Duitsland werd tweede, Japan derde.