Platini bezorgd over clubeigenaren Engeland

donroyco
UEFA-voorzitter Michel Platini maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal buitenlandse clubeigenaren in de Premier League. Volgens de Fransman verliezen de Engelse clubs hierdoor hun identiteit.

"Als je mensen uit Qatar aan het bewind zet bij Liverpool of Manchester United, waar is dan het Liverpool- of Manchester United-element? Ik vind dat Qatarezen in Qatar moeten investeren," tekent de BBC op uit de mond van Platini. "Ze moeten het voetbal in hun eigen land helpen ontwikkelen."

Inmiddels zijn negen Premier League-clubs eigendom van buitenlandse eigenaren. Platini vindt dat het uit de hand aan het lopen is in Engeland. "Willen we dat Liverpool binnenkort een Arabische sjeik als eigenaar krijgt, die een Braziliaanse coach aanstelt, die op zijn beurt negen Afrikanen opstelt?"

"Voetbal is populair geworden doordat mensen zich identificeren met een club. Kunnen wij daar als UEFA iets tegen doen? Het valt te proberen, daarvoor moet ik me verdiepen in de wetgeving van de Europese landen."

Ook het feit dat Engelse clubs spelers op steeds jongere leeftijd contracteren, zint Platini niet. "Dat ze gearriveerde toppers voor veel geld kopen, daar heb ik geen moeite mee. Wel dat ze dertien-, veertien- en vijftienjarigen kopen. Laatst haalde Chelsea een elfjarige pupil van Olympique Marseille."