Toyota legt prioriteit bij punten scoren

Sally (Tessa)
Toyota-coureurs Jarno Trulli en Timo Glock rijden een thuisrace komend weekend op de Fuji Speedway. Daar wordt de Japanse Grand Prix verreden, maar hoe kijken de heren daar naar toe? Trulli vindt het vooral een interessant circuit, voor Glock is het zijn eerste keer op de baan aan de voet van Mount Fuji, hoogste berg van Japan.

Trulli denkt dat het vooral van belang is om goed voor de dag te komen omdat het een thuisrace is voor het Japanse team, dat overigens haar fabrieken in Duitsland heeft staan. "We willen natuurlijk een goed resultaat neerzetten voor de thuisfans. Dus we kijken er allemaal naar uit om naar de Fuji Speedway te gaan en dat we vooral competitief mogen zijn. De laatste races van het seizoen zijn van groot belang voor het gevecht om de vierde plaats in het constructeurskampioenschap. We moten alle kansen pakken om punten te scoren. Het is echt een race waar ik naar uit kijk."

Krijgt de Italiaan wel support van de Japanse fans? "Als team krijgen we een boel support van de thuisfans omdat Toyota uit Japan komt. Ook heb ik een grote schare fans voor mij persoonlijk en ze hebben me altijd goed gesteund de afgelopen jaren. Ze geven me altijd een fantastisch welkom in Japan en ze zijn echt hartverwarmend en steunend. Ik vind het altijd erg leuk om naar het land van de rijzende zon te gaan omdat ik veel support heb van mijn fans en ze staan me erg na. Elk jaar hebben we een ontmoeting en een leuke avond samen; we chatten en brengen tijd door met elkaar. Het is heel erg leuk en fantastisch om zo'n loyale steun te krijgen. Het is een extra motivatie voor me om een goed resultaat te halen - voor hen."

Teamgenoot Timo Glock heeft zijn vuurdoop op het Japanse circuit. Vorig jaar miste hij de Formule 1-race omdat hij ook verplichtingen had in de GP2, met de laatste race in Valencia waar hij de titel pakte. "Ik heb eerder de Japanse Grand Prix gereden, maar dat was in 2004 op de baan van Suzuka. Uiteraard heb ik de lay-out van Fuji bestudeerd en ik heb de baan gereden in een computerspel, maar dat is niet hetzelfde als het beleven in het echt. Het lijkt me een erg interessante baan en mijn eerste indruk was dat het een enorm lang recht stuk heeft!"

Kijkt de Duitser ernaar uit om zijn eerste Japanse Grand Prix als Toyota Racing-coureur te rijden? "Zeker weten. De Japanse fans zijn zo enthousiast voor elke rijder en elk team, maar ik verwacht dat het een speciaal gevoel is om er als Toyota-rijder daar te zijn. Onze Japanse fans geven ons alle steun het hele jaar door, maar om hen te zien juichen op de grote tribune zal wel 'cool' zijn. Ik weet hoe gretig de fans ons succes toewensen en ik kan hen beloven dat we zo hard als mogelijk gaan pushen. We hebben de potentie om een memorabel resultaat neer te zetten en onze prioriteit is om punten te scoren voor het constructeurskampioenschap. Ik heb er wel vertrouwen in."

Toyota staat momenteel vijfde met 46 punten, en het team hoopt Renault in te halen, dat nu 51 punten heeft. Timo Glock neemt 20 punten voor zijn rekening en staat tiende samen met Mark Webber, Jarno Trulli droeg al 26 punten bij en staat een plaatsje hoger.