De wedstrijddag van Gatalin

Sjors (Sj0rSz)
FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user Gatalin het duel tussen AZ en Sparta, dat gisteravond werd gespeeld. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Userverslag van een evenement.

Vrijdag stond voor de 28e keer AZ – Sparta Rotterdam op het programma in de Eredivisie. Hoewel de statistieken in het voordeel van AZ zijn en de afgelopen drie duels door AZ gewonnen werden, was ik nog niet echt optimistisch gestemd. Denkende aan het afgelopen seizoen en de eerste twee wedstrijden van dit seizoen maakte ik mij voor de wedstrijd zelfs nog licht ongerust. De voortekenen waren dan ook slecht: Van Egmond als scheidsrechter, buien in aankomst en een storing van meer dan 60 minuten op mijn traject...

Maar eenmaal in de trein bleek dat de problemen al weer waren opgelost, dus zonder vertraging kwam ik in Alkmaar aan. Samen met mijn vader, die uit een andere richting kwam, en twee vrienden stapten wij de pendelbus in. De voorspelde bui kwam inderdaad en in de stromende regen bereikten wij het stadion. Aangezien er geen echt bier geschonken wordt - Amstel Lite; ik krijg het net zo moeilijk mijn strot uit als het spul erin – moest ik genoegen nemend met een cola de tribune op.

Sparta was met drie bussen supporters best aardig vertegenwoordigd voor een vrijdagavondwedstrijd. Blijkbaar hadden zij nog hoop op een mooi resultaat, maar terwijl de meeste AZ-'supporters' nog hun klapper aan het vouwen waren, stond de 1-0 al op het scorebord. Een geweldige pass van De Zeeuw zette El Hamdaoui alleen voor Varkevisser. Hij twijfelde geen moment en scoorde zijn 50e officiële doelpunt in 117 duels. Dit doelpunt zorgde tevens voor een evenaring van een Spartaans clubrecord, want Sparta heeft nu al 23 uitwedstrijden op rij de 0 niet weten te houden.

Het opportunisme vierde hoogtij. Mensen die een paar weken geleden niet eens durfden te komen opdagen tegen PSV schreeuwden nu Tien! Tien! Tien! Hoewel ik hier niet in meeging, leek het mij echter wel een eeuwigheid te duren voordat de tweede treffer viel. In de 21e minuut werd Dembélé door Martens in positie gebracht en konden wij voor de tweede maal van onze stoeltjes opspringen.

AZ zette meer aan en Sparta raakte nu helemaal de weg kwijt. Bij een corner sprong Varkevisser onder de bal door, waardoor Swerts in een leeg doel kon koppen. Nog niet bekomen van deze gebeurtenis konden wij al weer juichen. Nick van der Velden, die tot dat moment nog geen bal goed geraakt had, gaf een pass op Dembélé die voor zijn tweede van de avond tekende. We waren nog geen half uur onderweg…

Van Egmond, die al eerder een duidelijke penalty voor AZ niet wilde geven, besloot nu in al zijn wijsheid er eentje toe te kennen aan Poepon, die achter een grassprietje was blijven haken. Onder een striemend fluitconcert nam Slot de penalty net zoals Sparta speelde: slap. Romero kon zijn inzet makkelijk keren en gaf hiermee de ploeg nog meer zelfvertrouwen.

Terwijl ik aan het ouwehoeren was met mensen naast mij, bleef Swerts op het veld liggen. Hij gaf aan niet verder te kunnen en Koenders mocht zich klaarmaken voor een invalbeurt. Goed nieuws voor de Spartanen en voor Van der Velden, die nu een serieuze concurrent voor de titel van slechtste speler van AZ kreeg. Na nog een serieuze kans voor Dissels namens Sparta en De Zeeuw namens AZ was het tijd voor de pauze.

In de rust mocht Pocognoli warm gaan lopen en aangezien Van Gaal niet gelooft in wisselen in de rust moest er wederom iets aan de hand zijn. Moreno bleef aangeslagen achter in de kleedkamer, Sparta begon onveranderd aan de tweede helft. Wat er in de thee bij AZ zit weet ik niet, maar steevast komen ze duf uit de kleedkamer en is het eerste kwartier vaak niet om aan te zien. Sparta wist zich echter nog steeds geen raad, waardoor AZ weer in de wedstrijd kon komen. Na 58 minuten was het wederom El Hamdaoui die fraai afrondde en twee minuten later scoorde Moisander zijn eerste doelpunt in dienst van AZ.

Blijkbaar vond Van Gaal dat Sparta nog niet genoeg was gestraft, want hij bracht Pellè in. 6-0 achterstaan is niet iets om trots op te zijn, maar een doelpunt van Pellè tegen krijgen is wel de ultieme vernedering. Gelukkig was hij zo sportief om enkele opgelegde kansen vakkundig om zeep te helpen. Dit gaf de Spartanen weer wat moed en nadat Romero nog goed redde bij een schot van Slot was hij echter kansloos bij de rebound van Rose. Zijn poging ging echter even kansloos naast, waardoor de stand op 6-0 bleef steken.

Mendes da Silva werd tot Man of the Match uitgeroepen. Hoewel hij zijn beste wedstrijd van dit prille seizoen speelde, was mijn MOTM Maarten Martens. Wat is het toch heerlijk om die jongen te zien spelen, zoveel techniek en inzicht. Hij geeft niet altijd dé assist, maar hij is bij bijna elke opbouw van een aanval betrokken. Hoewel ik hem nog beter op zijn plaats vind op '10' speelde hij nu op links een berepartij.

Van der Velden was uiteindelijk met vlag en wimpel de slechtste man bij AZ. Aan zijn inzicht en inzet ligt het niet, maar hij mist duidelijk de techniek. Het kan dan ook niet lang duren voordat hij zijn basisplaats kwijt is. Gelukkig is er komend weekeinde interlandvoetbal, zodat de kleine kwetsuren rustig kunnen herstellen en er over twee weken op bezoek bij De Graafschap weer gevlamd kan worden.