Uitslag FK Borac - AFC Ajax

JJdJ1984
In de eerste ronde van de UEFA Cup stond vanavond de wedstrijd tussen FK Borac en Ajax op het programma. Het duel vond plaats in Belgrado omdat er op de thuisbasis van Borac geen lichtinstallatie aanwezig is. Ajax won de wedstrijd in de Servische hoofdstad uiteindelijk gemakkelijk met 4-1.

De Serviërs begonnen gedurfd en wisten een aantal kleine kansjes te creëren. De Amsterdamse verdediging was echter goed bij de les en wist deze speldenprikjes op tijd de kop in te drukken. De Amsterdammers begonnen wat lamlendig aan de wedstrijd en het duurde even voordat de eerste echte kans van Ajax te zien was. Deze eerste kans werd echter wel direct een doelpunt. Luis Suárez kwam gemakkelijk voorbij zijn tegenstander en gaf de bal voor op Miralem Sulejmani. De Serviër in Amsterdamse dienst wist deze kans in de kluts binnen te werken en Ajax in de twaalfde minuut op voorsprong te zetten.

Na het doelpunt van de Ajax werden ze wat vaker gevaarlijk. Klaas Jan Huntelaar kreeg in de zestiende minuut zelfs een prima mogelijkheid op de tweede treffer maar kon net niet bij de bal. De Serviërs waren iets te makkelijk in hun aanvallen en hierdoor ging er eigenlijk geen enkele dreiging vanuit. Ajax kreeg echter wel een aantal kansjes waarmee ze de score konden verdubbelen, echter faalde ze hierin herhaaldelijk of werd er afgefloten doordat er buitenspel werd geconstateerd. Na een corner van de Serviërs wist Ajax snel om te schakelen en via een schitterend lobje van Suárez de score in de 36ste minuut te verdubbelen.

Een minuut of vijf voor de thee kreeg ook Borac nog een kans, maar de Serviërs waren opnieuw veel te makkelijk en schoten de bal naast het doel van Stekelenburg. Op slag van rust kreeg Jeffrey Sarpong nog een grote kans op de 3-0 na een voorzetje van Suarez. De Uruguayaanse voetballer zette Sarpong alleen voor de keeper alleen schoot deze tegen doelman Grahovac op.

De tweede helft begon met een aanvallend Borac, deze aanvalslust werd vijf minuten na de rust beloond met een treffer voor de Oost-Europeanen. Een foutje van Urby Emanuelson leidde ertoe dat Milovanovic uiteindelijk wel het net achter Stekelenburg wist te vinden. Dit doelpunt werkte behoorlijk motiverend voor de ploeg uit Cacak en ze kwamen steeds vaker voor het doel van Stekelenburg. De keeper van Ajax moest dan ook meerdere malen in actie komen om zijn ploeg op voorsprong te houden.

Klaas Jan Huntelaar wist na een hoekschop van Emanuelson volledig uit het niets te scoren en de voorsprong van Ajax te vergroten naar 3-1. Het derde doelpunt van Ajax zorgde ervoor dat het geloof bij Borac verdween en dat de wedstrijd als een nachtkaars uitging. Ajax spande zich niet teveel meer in en wist uiteindelijk zelfs nog een keer het net te vinden via Huntelaar. Ajax zal morgen naar huis worden gevlogen en zich dan met een gerust hart kunnen voorbereiden op de klassieker tussen Ajax en aartsrivaal Feyenoord van komende zondag.

Karakteristieken:

FK Borac - AFC Ajax
12' Sulejmani 0-1
36' Suárez 0-2
50' Milovanovic 1-2
71' Huntelaar 1-3
87' Huntelaar 1-4

Stadion: Stadion Partizan, Belgrado
Toeschouwers: 5.000
Scheidrechter: Sukhina (Rus)
Gele kaart: Maric, Antic (Borac) Emanuelson (Ajax)

Opstellingen:

Borac Cacak: Grahovac, Antic, Ignjatovic, Dmitrovic, Maric, Dragutinovic, Mugosa (46/ Kocic), Lazovic, Stojanovic, Prtenjak (64/ Stojcev), Milovanovic (73/ Krnjinac)

Ajax: Stekelenburg, v.d. Wiel, Oleguer, Vermaelen, Vertonghen, Sarpong (75/ de Jong), Sno (54/ Lindgren), Emanuelson, Suárez, Huntelaar, Sulejmani