[A1GP] Special: "Start your engines!"

Sally (Tessa)
Adrenaline stroomt door het lichaam, de verhoogde hartslag pompt het bloed door de aderen, G-krachten teisteren het gestel. Een A1GP-race vraagt veel van een coureur. Twee liter vochtverlies tijdens een race met een cockpittemperatuur van 40°C is geen uitzondering. Desondanks moeten de coureurs continu alert zijn. Dat vraagt om een ongelooflijk fit lichaam.

Op 5 oktober vindt op het Circuit Park Zandvoort de eerste race plaats van het vierde seizoen van de A1GP World Cup of Motorsports. Ontwerpers en technici hebben er alles aan gedaan om een nieuwe A1GP-auto te ontwikkelen die snel, veilig en betrouwbaar is. Ook de coureurs trainen hard voor hun komende strijd om het kampioenschap. Tien races in acht maanden staan voor de deur. De teams zijn er klaar voor, de coureurs topfit.

Topconditie
Met de eerste testsessies achter de rug loopt de spanning op. Coureurs kijken uit naar een nieuw seizoen van racen en reizen, naar het begroeten van oude bekenden in diverse werelddelen. Ze zijn gebrand om persoonlijke prestaties van vorige jaren te verbeteren op alle circuits. De afwisseling in tijdzones en de verschillende weersomstandigheden vragen veel van team en rijders.

De verzengende hitte in Zuid-Afrika, het klamme, vochtige klimaat in Maleisië en de regen in Europa. De lichamelijke conditie van de coureurs kan het verschil maken. Zeker bij een race van meer dan een uur met een gemiddelde cockpittemperatuur van 40°C en zijwaartse krachten die kunnen oplopen tot ruim 4G (vergelijkbaar met een koffer van 20 kg die aan één kant van je hoofd hangt en die je dus met je nek moet zien te dragen). Tijdens tests moeten de coureurs ook al topfit zijn. Zij testen nieuwe systemen, banden, vleugels en motoren.

Alleen met de beste conditie kunnen coureurs het uiterste uit hun bolide halen, gegevens over remwerking, acceleratie en wegligging doorgeven en heldere analyses maken. Nationale A1 teams en vooral de coureurs moeten in alle situaties topprestaties kunnen leveren. Elke race vraagt fysiek veel van een coureur, vooral de rug en de nek hebben tijdens een race veel te lijden. Dit vraagt om een specifieke voorbereiding. Alle coureurs kennen toegespitste trainingsmethodes waarmee ze weer in topvorm komen voor het nieuwe seizoen.

Teamwork
Naast krachttrainingen vormen hoogtestages, duurlopen, conditietesten en medische keuringen terugkerende onderdelen in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Verschillende mensen zijn dan ook betrokken bij het begeleiden van de coureurs. Fysiotherapeuten, conditietrainers, hersteltrainers, looptrainers en sportartsen vormen een compleet medisch begeleidingsteam. Allemaal met één doel: een fysiek ijzersterke en topfitte coureur afleveren.

Maar ook voedingsdeskundigen, koks en diëtisten vervullen een belangrijke rol in het leven van een coureur. Om ervoor te zorgen dat het lichaam de krachten kan weerstaan die vooral op rug en nek terechtkomen, moet het lichaam in topconditie zijn. De juiste voeding is hierbij onmisbaar omdat voeding ook een groot deel van de fysieke gesteldheid bepaalt. Er wordt dus veel aandacht besteed aan eetpatronen, de samenstelling van menu's en gewicht. Een coureur moet genoeg vitaminen binnenkrijgen en natuurlijk niet teveel calorieën.

Reflextraining
Startspecialisten hebben een geweldige oog-hand- én oog-voetcoördinatie. Een aspect dat ook belangrijk is bij het ontwijken van een crash of het uitvoeren van een inhaalmanoeuvre waarbij de coureur zich moet blijven focussen op de volgende uitdaging. De fysieke gesteldheid vraagt veel van de ogen. Wat zij registreren moet automatisch leiden tot actie. Vandaar dat coureurs veel tijd besteden aan hun reflexen. Vele trainingen zijn in de loop der jaren in de sport ontwikkeld om het reactievermogen te prikkelen en te verbeteren.

Zwaarder dan...?
Het rijden van een A1GP race is moeilijk met andere sporten te vergelijken. Volgens deskundigen is de autosport één van de zwaarste sporten ter wereld. Een coureur moet het uithoudingsvermogen hebben van een triatleet, de reflexsnelheid van een ijshockeygoalie en de gretigheid van een bokser. Iedere coureur is een avonturier die continu moet pieken. De lengte van een seizoen, de verschillende omstandigheden waarin wordt geracet en de constante prestatie die het vraagt van lichaam en inzicht, maakt de autosport uniek.

Voor velen zijn trainingen, fitness en reflexoefeningen vooral leuk. Coureurs doen het om het zware seizoen aan te kunnen, om het beste uit zichzelf en hun wagen te halen. Om de adrenalinekick van de slimste start, de bocht met de meeste G-krachten en de 'perfecte' race. Om zich, al is het maar voor even, King of the world te voelen.

Nu moeten we nog alleen nog wachten op de oproep aan de 23 A1GP-coureurs: "Gentlemen, for the pride of your nations, start your engines."