De racedag van Swindler - raceday!

Sally (Tessa)
FOK!sport riep een tijdje geleden op om verhalen over (voetbal)wedstrijden in te sturen. Dat kan natuurlijk ook bij een F1-race kan, zo bewijst Swindler opnieuw, vanuit Italië op het circuit van Monza. Zijn verslag van vrijdag staat hier, en het verhaal van de kwalificatiedag vind je hier.

14 september 0:20 uur, Monza, Italië

"Na de mooie kwalificatie van gisteren was het dan eindelijk raceday! Uiteraard was slapen nu helemaal een probleem: zorgen over de eerste bocht, fantaseren over de regen, fantaseren over een McLaren-overwinning vieren met de jongens, denken aan Vettel, denken aan die stomme fout van Hamilton, en misschien heel misschien fantaseren over de pitbabes (keken ze mij nou zo flirtend aan ?) Maar goed, we dwalen af.

"Inmiddels was het 5:00 uur en had ik nog geen oog dichtgedaan. Ben toen de douche ingedoken/minibar (Red Bull) opgezopen. Ik keek op de klok: 6:05, om half 9 zou een busje ons op komen halen... Ik weet niet wat ik toen dacht maar ik heb mijn compagnon ge-sms't dat ik alvast naar het circuit ging en dat ik hem daar wel zou treffen. Taxi stond om 6:15 beneden, 6:30 stond ik voor het circuit. Prachtige taferelen heb ik gezien; zoveel mensen die allemaal voor hun passie, hun sport komen. Van de duurste Mercedes, Bentleys tot aan de oudste barrels: ze stonden gezamelijk naast elkaar in de blubber, heerlijk. Het werd steeds drukker en drukker, voller en voller.

"Opeens hoorde ik dat de Formule BMW-wagens aan het opwarmen waren. Het was dus alweer half 9 ik was alweer 2 uur op het circuit, wat ging de tijd snel zeg. Ik ben op een bankje gaan zitten , turend naar de mensen en de wolken. Ik was erg moe dus wat doe je dan...? Juist je loopt naar het Red Bull-motorhome gelijk even het Red Bulletin gepakt en doorgelopen naar McLaren. Iedereen begroet. Heikki was net bezig met iemand van de Finse tv aan de taal te horen. Toen was het 10:30, dus de GP2-race begon.

"Ik zat net lekker voor de tv toen Lewis binnenkwam die toch erg graag de start van de GP2-race wilde zien en snel een plek voor de tv opzocht. Helaas zat ik achterin dus hij kwam niet naast mij zitten, tegenvallertje dus. Maar heb dus van de GP2-race weinig gezien: ik zat alleen gefascineerd naar Lewis te kijken die gewoon net zoals jij en ik ervan zat te genieten.

"Na de GP2-race ben ik naar de Santander-tribune gelopen om daar de Porsche Supercup race te bekijken. Geweldig was dat, chicane afsnijden? Normaalste zaak van de wereld bij de Porsches. Beuken, duwen, trekken, als wordt er goed gevonden volgens mij, heerlijk. Mensen op de tribunes klapten en juichten alsof hun leven er vanaf hing. Tijdens die race was het toch relatief droog. Het was niet droog maar het regende ook niet keihard.

"Rond half 1 was ik weer terug in de paddock, net op tijd voor de pitlane walk, niet veel bijzonders vond ik dat. Toen ben ik terug naar McLaren gegaan en ik dacht bij mezelf "wat zou het vet zijn om even op het asfalt te staan naast de McLaren als een volleerd monteur". Dit mocht niet (was van te voren verteld). Ten ik binnenkwam zag ik de monteur zitten waar ik de dag daarvoor mee had gepraat. Ik vroeg hem hoe het was om vlak voor de start op de grid te staan (hopend dat hij zou vragen of ik mee wilde). Laat ik hier even de dialoog neerzetten: (situatie monteur aan het eten en een of ander tv-programma aan het kijken volgens mij was het Ray Mear's Survival ofzo.)

Ik: How is het like on the grid just before the start of the race?
Hij: *smak, smak* kijkend naar de tv
Ik : (iets harder) How is het like on the grid just before the start of the race?
Hij: Pretty cool *slik, slik nog steeds kijken naar de tv*
Ik dacht bij mezelf "kut dit wilde ik niet".
Hij: You can come with me if you want? (snel sprekend)
Ik: What did you say?
Hij: You heard me. *nog steeds kijkend naar de tv*
Ik viel bijna van me stoel en stotterde iets tegen hem geen idee wat ik zei.
Hij: Meet me in 1 hour at the back of the pits.

"En hij liep weg.................................
Ik heb toen denk ik een uur niks gegeten/gedronken/gezegd of gehoord.

"Na een uur liep ik naar de afgesproken plek. Ik kreeg een of ander koffertje in me hand, en liep achter hem aan. In m'n ooghoek zag ik een Ferrari de pits uitrijden. Voor het hekje waarmee je jezelf toegang verleend aan de grid keek een steward naar m'n pas en mocht gewoon doorlopen. Maar dat lukte niet: ik bleef staan. (ik had iets in me hoofd van "one small step blablabla...") Todat links van mij iemand voorbij kroop, bleek die man van Virgin Airlines te zijn volgens mij. Snel liep ik naar de startplek van Heikki. Monteur koffertje gegeven en daar stond ik dan op de grid vlak voor een Formule 1-wedstrijd. Voor ik het wist gebaarde de monteur mij dat ik weer terug moest. Ik gaf Heikki snel een hand en wenste hem succes.

"Ben toen de race gaan kijken boven de McLaren-pitstraat. Toen kwam rondje 53 en was het klaar. M'n lichaam kon weer ontspannen en ik ben snel naar de ceremonie gelopen. Toen werd ik vanachter aangevallen door een Torro Rosso-monteur die van gekkigheid niet meer wist waar hij het zoeken moest. Toen ging alles snel, de pits werd opgeruimd en mensen gingen terug naar huis. Ik ben tot 20:00 uur op het circuit gebleven en toen naar mijn hotel gegaan.
Wat een weekend, wat een wereld, wat een geluk.

"Nu type ik dit in Nederland in Nijmegen in een zolderkamer. Tja verschil moet er zijn...

"Ik hoop dat jullie met plezier mijn ervaringen hebben gelezen. En misschien schrijf ik wel een verslag van mijn 2de bezoek aan Woking. Mits McLaren de constructeurstitel pakt. Dan ben ik namelijk uitgenodigd! :-)"

Swindler


"Oh, hoe ik zo in Monza bij McLaren beland ben? Ik ben 2 jaar geleden met een hoge piet van Mercedes Nederland naar het McLaren Technology Centre geweest, Ik was daar zo enthousiast aan het praten met de man die de tour leidde (blijkt later een engineer te zijn geweest die nu met pensioen is) en hij vroeg mij op het laatst of ik wel is bij een F1-race was geweest (dat was ik toen nog niet) en zei dus van niet. Hij zei dat hij vast wel iets kon regelen voor mij.

"Ik dacht dus dat ik uiteraard nooit meer wat zou horen, maar nu werd ik dus 2 weken geleden gebeld door die man met wie ik de rondleiding had gedaan dat hij 2 paddock club-kaarten voor Monza had gekregen en of ik zin had om mee te gaan. Uiteraard gelijk ja gezegd, dag later werd ik door een vriendelijke Engelse vrouw gebeld of ik mijn maten kon doorgeven zodat ze teamkleding mee kon sturen. Vanaf toen leefde ik dus nog in een roes....... :-P"


Wil jij je ervaringen in het stadion of bij een race ook met ons delen? Stuur dan een mail naar sport@fok.nl o.v.v. Sportervaring van een user.