Van Dijk vierde op 5 km

Peterselieman
Zwemster Edith van Dijk heeft op het EK open water in het Kroatische Dubrovnik vierde geëindigd op het onderdeel vijf kilometer. Ze had 1.17 meer nodig dan de Italiaanse winnares Rachele Bruni. Het is voor de Haastrechtse het laatste toernooi van haar zwemcarrière.

Het onderdeel werd voor het eerst gezwommen als een tijdrit. Bruni was uiteindelijk de sterkste in een tijd van 58.50, gevolgd door de Duitse Britta Kamrau in 59.16 en de Italiaanse Alice Franco in 59.39. Van Dijk was desondanks blij met haar vierde plaats. "Het is altijd een rotpositie. Maar vooraf had ik er voor getekend. Deze plek biedt perspectief voor de 10 en 25 kilometer. Het geeft aan dat ik in vorm ben."

"Het was toch wel een aparte ervaring om na al die jaren de vijf kilometer zo te zwemmen. Iets vernieuwends is goed voor de sport. Wat mij betreft, mogen ze dit vaker doen." Wel vond ze het wat onoverzichtelijk. Iedereen verspreidde zich over het water. Dat was wel lastig. De Italiaanse vrouwen waren wel wat in het voordeel omdat zij dit bij hun nationale kampioenschappen vaker doen. Ze hebben erg sterk gezwommen."

Ook gaf ze aan nog sterk gemotiveerd te zijn voor haar laatste toernooi, ondanks dat ze op de Olympische Spelen geen medaille wist te behalen. "De eerste paar dagen was het wel even lastig, maar daarna ben ik er vol voor gegaan. De sfeer is veel meer ontspannen hier. Dat is toch wel lekker. Dit is mijn laatste kampioenschap en ik wil daarom goed presteren. Ik bekijk het per afstand. Het begin was in ieder geval goed."