Storm van kritiek na straf Hamilton

Olga (Nuongirl)
Veel criticasters zijn van mening dat de Formule 1 zich gisteren in de voet geschoten heeft door Lewis Hamilton de overwinning bij de Grand Prix van België te ontnemen. Oud-coureur Niki Lauda sprak zelfs van "het slechtste besluit in de geschiedenis van de Formule 1".

"Het is absoluut onacceptabel wanneer drie stewards het kampioenschap zò beïnvloeden", aldus Lauda die veel bijval kreeg.

De kranten in Engeland waren, niet verwonderlijk, woedend over de straf van Hamilton die naar de derde plaats werd gezet. "Juist op het moment dat je denkt dat Formule 1 niet nog belachelijker kan worden, gebeurt dit", schreef de Daily Mail.

Het is niet voor het eerst in korte tijd dat de Formule 1 zich in de nesten werkt. Het kampioenschap van 2007 werd overschaduwd door de grote spionage-affaire waarbij gevoelige Ferrari-informatie in handen kwam van rivaal McLaren. De Britse renstal kreeg een boete van 100 miljoen dollar en raakte al haar punten voor de WK-strijd bij de constructeurs kwijt.

Ook de strijd bij de coureurs werd vorig jaar achter de groene tafel beslist, omdat McLaren na de laatste race in Brazilië BMW en Williams beschuldigde van onrechtmatig benzinegebruik. Mocht die klacht toen wel gegrond zijn verklaard, dan was Hamilton drie plekken zijn opgeschoven en had hij alsnog de wereldtitel gegrepen.

Al jaren roepen kenners om de sport spannender te maken en inhaalmanoeuvres te bevorderen. Gisteren gaven Räikkönen en Hamilton een zinderende show weg op het circuit van Spa-Francorchamps, maar de jury gooide roet in het eten door te beslissen dat de Brit de regels heeft overtreden.

Twee ronden voor het einde moest Hamilton uitwijken, omdat koploper Räikkönen zijn lijn niet kon houden. De coureur van McLaren sneed de chicane vervolgens af, maar liet, zoals het in het reglement staat, de Fin weer passeren. Pas daarna zette Hamilton een inhaalactie in.

De stewards waren echter van mening dat de Brit toch voordeel had uit het afsnijden van de chicane. McLaren bestrijdt dat en het team heeft inmiddels beroep aangetekend.