[WK2010] Italië grijpt terug naar succesformule

Olga (Nuongirl)
Dit weekend worden er weer kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 8.

Ook voor wereldkampioen Italië staat de WK-kwalificatiereeks voor de deur. Succescoach Marcello Lippi werd enige tijd geleden teruggehaald om het tijdens Euro 2008 geschonden blazoen van 'la Squadra Azzurra' weer op te poetsen. Wat WK's betreft hebben de Italianen al lang en breed hun sporen verdiend. Met vier wereldtitels op zak zijn alleen de Brazilianen succesvoller geweest in de historie van het evenement.

Als regerend wereldkampioen hoort Italië gewoon aanwezig te zijn in Zuid-Afrika. En wanneer poule 8 in ogenschouw wordt genomen, mag kwalificatie voor het eindtoernooi eigenlijk ook geen probleem vormen.

Landen als Cyprus, Georgië en in mindere mate Montenegro moeten normaal gesproken eenvoudig aan de kant worden geschoven door de mannen van Lippi. Verder zijn ook Ierland en Bulgarije geen tegenstanders waarvan de Italianen nachtmerries zullen krijgen.

Dat houdt echter niet in dat kwalificatie een eenvoudige klus zal worden voor de wereldkampioen. Immers, de plaatsing voor Euro 2008 werd ook niet zonder slag of stoot bereikt. Met veel pijn en moeite wist Italië de dappere Schotten van zich af te schudden.

De Italianen begonnen de kwalificatiereeks voor Euro 2008 echter met een punt uit twee wedstrijden. Het zou voor de 'azzurri' een regelrechte schande zijn wanneer dit nu weer zou gebeuren. Met duels tegen Cyprus en Georgië voor de boeg mag men van de Italianen niet minder dan zes punten verwachten.

Voor de tweede plaats in deze poule lijken Bulgarije en Ierland het meest in aanmerking te komen. De Bulgaren beleefden hun WK-hoogtepunt tijdens het toernooi van 1994, toen spelers als Hristo Stoichkov, Krassimir Balakov en Yordan Letchkov het land naar een prachtige vierde plaats loodsten.

De Ieren bereikten in 1990 de kwartfinale van het WK, waarin het door gastland Italië werd uitgeschakeld. In 1994 en 2002 waren de Ieren ook van de partij. Tijdens beide toernooien was de tweede ronde het eindstation.

De grote onbekende in deze poule is Montenegro. Het land werd pas in 2007 lid van de UEFA en de FIFA nadat het zich van Servië had afgescheiden. Het is dan ook de eerste keer dat Montenegro als zelfstandig land deelneemt aan een kwalificatiereeks. Met Dejan Savicevic en Predrag Mijatovic bracht het land in het verleden al wel degelijk grote voetballers voort. Momenteel is aanvaller Mirko Vucinic (AS Roma) de grote ster van de Montenegrijnen.

Normaal gesproken moet Italië deze poule zonder problemen kunnen doorstaan. Echter, zoals de kwalificatiereeks voor Euro 2008 heeft aangetoond hebben de Italianen af en toe de neiging om de dingen nodeloos ingewikkeld te maken. Geldt dat ook voor deze kwalificatieronde...?