[WK2010] Engeland op zoek naar revanche

Olga (Nuongirl)
Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 6.

De Engelsen waren afgelopen zomer de grote afwezige in de Alpenlanden. Het land met de sterkste competitie van Europa was er niet in geslaagd het eindtoernooi van het EK te halen. Vanaf komende zaterdag gaat Engeland op zoek naar eerherstel in de kwalificatie voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

De Italiaanse topcoach Fabio Capello werd in november 2007 aangesteld om Engeland naar het komende WK te leiden. Hij volgde Steve McClaren op, die als bondscoach faalde door in de kwalificatiereeks voor Euro 2008 derde in de poule te worden.

Voor het eerst sinds 1984 was Engeland afwezig op een Europees Kampioenschap. Om Zuid-Afrika wél te halen moeten de Engelsen het opnieuw opnemen tegen Kroatië. Het team van coach Slaven Bilic was samen met Rusland de grote verrassing in poule E van de EK-kwalificatie. De Kroaten wonnen in november op Wembley met 3-2 van de Engelsen, waardoor Kroatië en het Rusland van Guus Hiddink zich plaatsten voor de eindronde.

De ploeg van Bilic is ongetwijfeld de lastigste tegenstander voor Engeland. Kroatië haalde op het EK de kwartfinale en beschikt over enkele topspelers, zoals de nog altijd zwaar geblesseerde Eduardo (Arsenal) en Luka Modric (Tottenham Hotspur). De overige landen in groep 6 van de WK-kwalificatie zijn Andorra, Kazachstan, Oekraïne en Wit-Rusland.

Naast Kroatië is ook Oekraïne een land om rekening mee te houden. De bekendste namen bij de Oekraïeners zijn Anatoliy Tymoschuk (Zenit St. Petersburg), Andriy Voronin (Hertha BSC) en natuurlijk topschutter Andriy Shevchenko. Nu 'Sheva' is teruggekeerd bij AC Milan hoopt heel Oekraïne dat hij zijn topvorm weer terugvindt, zodat het Oost-Europese land het succes van twee jaar geleden kan herhalen. Oekraïne haalde toen bij het WK in Duitsland als debutant de kwartfinale.

Capello kan meteen flink aan de bak. Aanstaande woensdag gaat Engeland op bezoek bij Kroatië. Eerst moet komende zaterdag in Barcelona worden afgerekend met Andorra. Ook zij waren voor de EK-kwalificatie ingedeeld bij Engeland, dat het kleine vorstendom toen met 5-0 en 3-0 versloeg.

Met name de wedstrijd van woensdag is interessant. In de EK-kwalificatie won Kroatië namelijk niet alleen op Wembley van Engeland, maar ook op eigen terrein. Het thuisland werd mede door een polletje aan een 2-0 zege geholpen. Een terugspeelbal van Gary Neville stuiterde via een graspolletje omhoog. Paul Robinson trapte langs de bal, die daarna in het doel rolde.

Mocht Engeland opnieuw de eindronde van een groot toernooi niet halen, dan ligt het in ieder geval niet aan de individuele kwaliteiten van de spelers. Met namen als David Beckham, John Terry, Frank Lampard, Steven Gerrard, Wayne Rooney en Theo Walcott zouden de Engelsen eigenlijk kandidaat moeten zijn voor een grote titel.

In de EK-kwalificatie werd de ploeg echter afgetroefd door de tactisch sterke Slaven Bilic en Guus Hiddink, die bovendien over een sterker collectief beschikten. Het is nu aan Capello om ook van Engeland weer een hecht team te maken en ze naar Zuid-Afrika te loodsen.