[WK 2010] 'Malta uit, altijd lastig' (poule 1)

Olga (Nuongirl)
Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Groep 1.

In poule 1 zijn de krachten allesbehalve eerlijk verdeeld. Absolute topfavoriet is Portugal, terwijl Malta op voorhand kansloos is. Daar tussenin zweven de Zweden, Denen, Hongaren en de Albanezen. Teams die het Portugal moeilijk zouden kunnen maken, maar die de ervaring en finesse missen om de Portugezen van kwalificatie voor het WK af te houden.

Zweden, naast Portugal het enige land in deze poule dat ook aan Euro 2008 deelnam, zou zichzelf graag als outsider zien. De Scandinaviërs troffen in de poulefase van het EK met Spanje en Rusland sterke tegenstanders, maar toch kon het team nooit echt een vuist maken. De Grieken waren ze wel de baas, maar ook in die wedstrijd imponeerden de Zweden niet.

Het Zweedse elftal, sinds 2000 onder leiding van coach Lars Lägerback, deed elf keer mee aan een WK. Toch zullen Zlatan Ibrahimovic, zijn knie en zijn teamgenoten het beste van zichzelf moeten geven voor een retourtje Zuid-Afrika. Dit weekend spelen de Zweden eerst in en tegen Albanië. Op woensdag is er een thuiswedstrijd tegen Hongarije. Voor beide wedstrijden zijn ze favoriet, maar zelfs met zes punten uit twee wedstrijden zullen ze nog niet veel indruk maken op de Portugezen.

Portugal heeft zowaar een nog lichter programma. Hoewel 'Malta uit' lastig blijft, vormen de eilandbewoners geen reële bedreiging voor het team. Vijf dagen later spelen de Portugezen in eigen land tegen Denemarken. De Denen zouden voor een stuntje kunnen zorgen. In de kwalificatie voor Euro 2008 hadden de Portugezen namelijk ook veel moeite met Finland en Polen.

Op zaterdag speelt Hongarije tegen Denemarken, de eerste echte krachtproef voor Erwin Koeman. De ex-trainer van onder meer Feyenoord zit sinds eind vorig seizoen op de Hongaarse bank. Misschien lukt het Koeman om Hongarije weer groot te maken. Waren ze ruim een halve eeuw geleden nog huizenhoog favoriet voor de wereldtitel, nu zijn ze al 22 jaar afwezig op grote eindtoernooien.

De voorbereiding mag alleszins redelijk worden genoemd: remises tegen Kroatië en Montenegro en eerder al de volle winst tegen Griekenland. Koeman moet nu echter tonen dat zijn ploeg er ook staat als het om het 'echie' gaat.