[SF] Doornbos: "Dit was 'm niet"

Sally (Tessa)
Al tijdens de eerste race van de nieuwe Superleague Formula, waar voetbal en autosport bij elkaar komen, stond het gezicht van Robert Doornbos op storm. Na één ronde begaf de motor van zijn Panoz-bolide al, waardoor hij de strijd moest staken.

En de ellende hield niet op, want de benzine stroomde in zijn stoeltje, er waren geen brandblussers voorhanden en de motor vloog even in brand. Toen ook de kabels van de tractor aan de ophanging werden vastgemaakt, waardoor de voortrein van de AC Milan-wagen kapot getrokken werd, was het voor de Rotterdammer genoeg. Hij was van tevoren nog bestempeld als favoriet, maar de teleurstelling droop uit zijn woorden.

"Dit wordt ’m niet", zo vertelde een terneergeslagen Doornbos. De brand in zijn motor was zo heftig dat het niet mogelijk bleek om te repareren voor de start van de de tweede race die twee uurtjes later werd verreden. "Ik neem maar een vliegtuig eerder naar huis. Mark Webber heeft ook een keer in de benzine gezeten en heeft er littekens aan overgehouden." De Nederlander wist dan ook niet hoe snel hij onder de douche moest komen om zich af te spoelen.

Het begon zo mooi: "Tot de start van de eerste race had ik nog een goed weekend. Natuurlijk ben ik zeer teleurgesteld. Het had zo mooi kunnen zijn, want ik lag in de eerste bocht al derde. Er was echter een brandstoflek en mijn overall was doordrenkt met benzine, toen opeens mijn wagen in brand stond en het vermogen weg was."

De race zelf was echter een beetje een sof. De auto's konden geen staande start maken vanwege de enorme hitteontwikkeling, her en der vlogen de spiegels van de wagens af, de 'boostknop' werkte niet of nauwelijks en het toerental van de motor moest teruggezet worden om motorschade te beperken. Bovendien moest de race ingekort worden naar 39 minuten en een ronde omdat met 140 liter brandstof aan boord geen uur volgemaakt kon worden. Veel wagens vielen uit met een gebrek aan betrouwbaarheid. Blijkbaar was zes weken opstarttijd niet voldoende.

Toch vroeg initiatiefnemer Robin Webb niet te snel te oordelen over de Superleague Formula. De zes races in het eerste jaar zijn eigenlijk alleen 'oefenpotjes'. Webb vroeg dan ook of er nog suggesties en verbeteringen waren.