Circuit Valencia in gebruik genomen

Peterselieman
Afgelopen weekend is het nieuwe stratencircuit van Valencia ingewijd middels races voor het Spaanse Formule 3-kampioenschap en het open Spaanse GT-kampioenschap. Met name GP2-rijders wilden de baan uitproberen. Onder andere Ho-Pin Tung kwam in actie met een GT-auto.

Het gloednieuwe circuit loopt door de haven van de Spaanse stad en loopt onder andere over een brug, die normaalgesproken niet toegankelijk is voor het wegverkeer. "Zodra bekend werd dat er nationale races gehouden zou worden, ging het nieuws snel door de GP2-paddock," aldus GP2-coureur Ho-Pin Tung. "Iedereen probeerde een plekje bij een Formule 3-team te krijgen."

De organisatie van de race hoorde van dit gerucht en besloot gastrijders alleen in de vrije trainingen toe te laten om de vaste coureurs een race op dit circuit te garanderen. Alleen Andreas Zuber maakte hiervan gebruik. In de GT-race kwamen meerdere coureurs uit de GP2 in actie. Tung kwam met teamgenoot Mike Conway in actie, kwalificeerde op poleposition en won prompt de race. Ook Maldonado, Pantano, Petrov, Filippi, D'Ambrosio en Villa kwamen in actie.

"Ik ben best wel verbaasd dat het zo goed ging," aldus Tung na de race. “Mijn GT-ervaring is namelijk precies nul en vergeleken met een GP2 is zo'n Viper een enorm hok, maar na wat oefenen blijk je er toch ook hard mee te kunnen rijden."

Ook over het circuit had hij zijn mening klaar: "Het circuit is echt te gek, supersnel en veel breder dan ik had verwacht. Het is net zo breed als een gewoon circuit, maar je rijdt wel midden door de stad. Kijk, Monaco heeft natuurlijk ook z'n charmes met die vangrails vlak naast de baan, maar dat betekent wel dat je bijna niet kunt inhalen. Dat gaat hier zeker wel gebeuren."

De brug op het circuit vindt Tung minder speciaal. "Het is een heel mooi ding, maar je merkt er als coureur verder weinig van. Het loopt heel iets omhoog en bij het remmen weer iets omlaag, maar de bocht ervoor is niet zo snel, dus de snelheid ligt daar relatief laag. Maar dan komt er een recht stuk dat enorm lang is, met een hele mooie bocht erna. Echt een topcircuit!"