Freire is groen weer kwijt

Peterselieman
Rabo-renner Óscar Freire is na één dag zijn groene trui al weer kwijt. Voorafgaand aan de negende rit stond de Spanjaard in punten gelijk met de Luxemburger Kim Kirchen in de puntenstand. Freire wist deze rit geen punten te behalen, Kirchen deed dat met een twaalfde plaats wel.

Doordat Kirchen in Bagnères-de-Bigorre na een zware pyreneeënrit die gewonnen werd door Riccò wel punten behaalde voor de groene trui, heeft de renner van Team Columbia zowel de groene als de gele trui in bezit. Daardoor mag Freire maandag toch in het groen starten.

Gisteren gaf Freire aan dat wat hem betreft de groene trui in eerste instantie niet aan de orde is. "Ik ben naar de Tour gekomen om etappes te winnen. De groene trui wordt pas een doel als ik een ritwinst op mijn naam heb," aldus de Spanjaard.

In de door Mark Cavendish gewonnen etappe gaf hij aan dat hij steun van ploeggenoten in de finale miste. "Ik had al te veel energie verspeeld. Cavendish is best te kloppen. Maar omdat ik drie keer mijn positie verloor moest ik op eigen kracht terug naar het front komen. Alleen maak ik geen kans tegen de trein van Columbia."