Groene trui voor Freire

Sally (Tessa)
Rabobank-renner Óscar Freire heeft vandaag echt de groene trui veroverd. Mocht hij gisteren het groen aantrekken omdat Kim Kirchen al in het geel mocht rijden, hij wist vandaag hoger te eindigen dan de Luxemburger.

Hoewel zowel Kirchen als Freire 119 punten heeft, mag de Spanjaard het groen tricot dat hoort bij het puntenklassement om zijn schouders doen omdat hij eerder binnen kwam dan Kirchen. De drievoudig wereldkampioen kwam als vierde over de streep, terwijl de 'gele trui' vandaag als 41e over de meet ging. De Noor Thor Hushovd staat derde met 105 punten.

Freire is de eerste Rabo-renner die in de Ronde van Frankrijk groenetruidrager voor die ploeg is. Hij is ook de eerste Spanjaard die het puntenklassement aanvoert. De Nederlandse ploeg heeft nu alle truien al minstens één maal in haar bezit gehad.

Kirchen behoudt het geel, terwijl de andere truien ook om dezelfde schouders gehangen mochten worden: David de la Fuente de bolletjestrui voor het bergklassement en Thomas Lövkvist de witte trui voor het jongerenklassement. Rodelantaarndrager is nog altijd op plaats 170 de Belg Wim Vansevenant.