Uitspraak en reacties in zaak-Rasmussen

DJeNZe123
Volgens de kantonrechter in Utrecht had de Rabobank-ploeg het recht om de Deen Michael Rasmussen te ontslaan. Het had alleen niet op staande voet mogen gebeuren.

Om die reden moet de Rabobank een bedrag van 665.000 euro betalen aan Rasmussen. Rasmussen werd ontslagen door de Rabobank tijdens de Tour de France van vorig jaar, toen bleek dat hij gelogen had over zijn verblijfplaats. De Deen was op weg naar zijn eerste Tour-zege.

Rasmussen krijgt bovenop twee maandsalarissen ook nog een bonus van 400.000 euro, die hij ook zou krijgen als hij de Tour gewonnen had. Daarbovenop komt ook nog een vergoeding voor de buitengerechtelijke kosten. Dat maakt een totaal van 665.000.

Volgens de kantonrechter had de ploegleiding van de Rabobank kunnen weten dat Rasmussen niet in Mexico, waar hij aangaf te zitten, zat. Zo troffen ploegleider Erik Breukink en Rasmussen elkaar op 6 juni 2007 in Italië. Ook nam Rasmussen deel aan een door Rabobank georganiseerde training in de Pyreneeën van 25 tot en met 29 juni. Ook wist de boerenleenbank dat hij uit de Deense selectie was gezet na een gemiste dopingcontrole. Hiervoor had Rabobank al redenen genoeg om Rasmussen te ontslaan.

In beide kampen was er tevredenheid over de uitspraak. Ondanks dat Rasmussen 5,5 miljoen euro had geëist voelde hij zich volgens diens advocaat André Brantjes de morele winnaar. "Zeker omdat in dat bedrag vier ton zit waarop hij contractueel recht had als hij de Tour had gewonnen. De rechter geeft aan dat er geen reden was voor ontslag op staande voet. Michael is vreselijk onderuit gehaald en ziet dit als een vorm van eerherstel," aldus Brantjes die 700.000 euro wel wat karig vond.

De Rabobank is vooral blij dat de rechtbank heeft aangegeven dat het ontslag van Rasmussen terecht is. Henri van der Aat, die namens de Rabobank met de zaak belast was: "Zijn conclusie wijkt niet veel af van die van Peter Vogelzang." Vogelzang leidde het onderzoek dat de Rabobank had ingesteld naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom Rasmussen.

"De rechter geeft aan dat de ploegleiding op het moment dat begin juli duidelijk werd dat Rasmussen niet eerlijk had gehandeld dieper in de materie had moeten duiken en hem eigenlijk op dat moment al had moeten ontslaan," aldus Van der Aat.

Over de betaling zegt Van der Aat het volgende: "Wij hadden er wel rekening mee gehouden dat er een betaling zou moeten zijn, maar waarom die tourpremie daarin is meegenomen begrijp ik niet goed. We gaan ons nu eerst eens rustig over de uitspraak buigen." Het geld moet zo vlug mogelijk worden overgemaakt op de rekening van Rasmussen.