Oorzaak crash Kovalainen bekend

Tiede-Jan (TJDoornbos)
Heikki Kovalainen crashte hard in Spanje eind april. Vandaag maakte zijn team McLaren bekend wat de ware reden van de harde klap was.

Er werd gedacht dat de velg van het linkervoorwiel het probleem was. Maar na nader onderzoek in samenwerking met de FIA en Enkei, de leverancier van de velg, blijkt dit niet het geval. Martin Whitmarsh, technische man van de Britse renstal, legt het als volgt uit: "We weten nu hoe het probleem ontstond. Niet zoals we eerst dachten door het simpelweg falen van een velg maar door het verkeerd aanbrengen van de lak, waaraan Enkei, de leverancier van onze velgen, niets kon doen."

Omdat er tijdens het lakken van de velg wat verkeerd ging, bewogen de as van het wiel en de velg op het bochtige deel van het circuit erg veel. Als gevolg daar weer van kwam het rubber van de band langs de remmen waarna het hele handeltje door slijtage voor zichzelf begon. Wat er dus voor zorgde dat Kovalainen hard van de baan schoof, zonder er iets aan te kunnen doen. Met de Fin bleek het mee te vallen, die kon de race erop gewoon deelnemen. Uiteraard heeft Mclaren er voor gezorgd dat dit in de toekomst niet meer kan voorkomen.