Uitslag Zwitserland - Portugal

Sjors (Sj0rSz)
Zwitserland heeft in de laatste groepswedstrijd op het EK voetbal voor een verrassing gezorgd door Portugal met 2-0 te verslaan. Beide treffers kwamen op naam van Yakin. Het is overigens voor het eerst dat de Zwitsers een duel op een eindtoernooi weten te winnen.

Zwitserland was al uitgeschakeld op het EK voetbal en Portugal was al zeker van deelname aan de kwartfinales. Dit kwam het niveau van het duel niet ten goede. Met name Portugal leek zich al meer bezig te houden met de volgende ronde. Een flink aantal basisspelers kreeg rust en mochten vanaf de bank starten. De Zwiters wilden graag een wedstrijd op een eindtoernooi winnen, maar moesten dan minimaal één keer scoren. Dit leek een onmogelijke opgave tegen de Portugese formatie.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd werden er nog niet echt kansen gecreëerd. De twee ploegen kwamen wel in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander, maar de bal werd steeds weer weggewerkt. Alleen Hélder Postiga kreeg een goede mogelijkheid. De aanvaller van de Portugezen stond echter buitenspel. Vijf minuten later kreeg Portugal de eerste goede kans van het duel. Na een schot op doel roerde Pepe de bal, waardoor deze tegen de lat kwam.

Kort daarna kreeg ook Zwitserland, via Inler, de eerste kans. Ricardo kende de nodige moeite om de bal te keren. In de tegenstoot probeerde Hélder Postiga het eens op aangeven van Nani, maar hij wist het net niet te vinden. Na bijna een half uur spelen was Senderos dichtbij een treffer. De verdediger werkte de bal echter naast. Ook Yakin was na een kopbal niet succesvol. Vervolgens zakte het niveau steeds verder weg. Tot aan de rust golfde het spel wat op en neer, maar noemenswaardige dingen gebeurde er niet meer.

Direct na aanvang van de tweede helft probeerde Inler het eens van afstand. Ricardo werkte de bal niet goed weg, maar in de rebound slaagde de goalie wel in een succesvolle redding. Nani had in de 55e dé uitgelezen kans om de score te openen, maar de speler schoot de bal op de paal. Na bijna een uur probeerde Quaresma het eens van afstand. Zuberbühler stond echter goed op te letten en keerde het schot. Aan de andere kant kreeg Barnetta een hele grote kans voor Zwitserland, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Ook Inler was er heel dichtbij, maar de bal schampte de paal.

Dat was ook meteen de inleiding voor een offensief van de Zwitsers, die het tempo verder opschroefden. Dit betaalde zich uiteindelijk uit in een treffer van Yakin, die het gastland daarmee op voorsprong zette. Tien minuten voor tijd gaf Plautz een strafschop aan de Zwitsers. Yakin ging achter de bal staan en schoot de bal onberispelijk binnen. Kort voor tijd kreeg de aanvaller een publiekswissel. Bij het verlaten van het veld ontving hij een staande ovatie. In de slotfase probeerde Portugal het nog wel, maar wist niet meer te scoren.


Karakteristieken

Zwitserland - Portugal 2-0
71’ Yakin 1-0
83’ Yakin 2-0 (pen)

Toeschouwers: 40.000
Scheidsrechter: Plautz (Oos)
Stadion: St. Jakob-Park, Basel
Gele kaart: Yakin, Vonlanthen, Barnetta, Fernandes (Zwitserland), Ferreira, Ribeiro, Miguel (Portugal)

Opstellingen
Zwitserland: Zuberbühler, Lichtsteiner (Grichting/83), Müller, Senderos, Magnin, Behrami, Fernandes, Inler, Vonlanthen (Barnetta/61), Yakin (Cabanas/86), Derdiyok

Portugal: Ricardo, Miguel, Pepe, Bruno Alves, Ferreira (Ribeiro/41), Meira, Veloso (Moutinho/71), Meireles, Quaresma, Hélder Postiga (Almeida/74), Nani