Villa schaart zich in illuster rijtje

Ermin (TheClown1)
Met zijn hattrick tegen Rusland gaf Spanje-aanvaller David Villa meteen zijn visitekaartje af. De spits van Valencia is de eerste speler sinds Euro 2000 die op een EK een hattrick weet te produceren.

Patrick Kluivert was de laatste speler die dit voor elkaar kreeg. Tijdens Euro 2000 schoot Kluivert er in het kwartfinaleduel met Joegoslavië (6-1 winst) drie in. Eerder dat toernooi maakte de Portugees Sergio Conceicao er in de wedstrijd tegen Duitsland (3-0 winst) ook al drie.

De huidige bondscoach van het Nederlands elftal Marco van Basten behoort ook tot het selecte gezelschap dat in een EK-wedstrijd drie keer wist te scoren. In de groepswedstrijd tegen Engeland tijdens het EK van 1988 gaf Van Basten doelman Peter Shilton driemaal het nakijken.

Michel Platini, tegenwoordig voorzitter van de UEFA, maakte tijdens het EK van 1984 zelfs twee hattricks. De Fransman deed dat in de wedstrijden tegen België (5-0 winst) en Joegoslavië (3-0 winst). Klaus Allofs (West-Duitsland-Nederland 3-2, EK, 1980) en Dieter Müller (West-Duitsland-Joegoslavië 4-2 na verlenging, EK 1976) waren de eerste spelers die tot deze opmerkelijke prestatie kwamen.

Voor de duidelijkheid: met een hattrick wordt in dit verband de Engelse variant bedoeld; drie doelpunten in één wedstrijd.