[EK] Special: Spanje

Maikel (WeebI)
Tijdens dit EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Eerder schreven we al over Nederland.

Spanje

Het nationale elftal van Spanje is wederom van de partij op een groot toernooi, en hoopt eindelijk weer eens een prijs te pakken. La Selección vangt het toernooi aan met de Groep D-openingswedstrijd tegen Rusland, op 10 juni. Vier dagen later spelen de Spanjaarden in hetzelfde stadion in Innsbruck tegen Zweden, om de groepsfase op 18 juni af te sluiten tegen titelverdediger Griekenland.

EK-Geschiedenis

Spanje kent op Europese kampioenschappen weinig successen. Het werd eenmaal kampioen van Europa, in 1964. Het land was toen zelf organisator van het toernooi dat destijds slechts vier deelnemers had. Twintig jaar later, pas de tweede keer dat de Spanjaarden zich kwalificeerden, werd de finale bereikt. Gastland Frankrijk bleek toen de betere. Hierna is de ploeg van Luis Aragonés niet meer verder gekomen dan de kwartfinale. Vier jaar geleden was de groepsfase zelfs al het eindstation, met gastland Portugal en latere winnaar Griekenland als de beteren. Desondanks wordt Spanje vooral vanwege de succesvolle clubs vrijwel altijd tot één van de kanshebbers gerekend.

Road to...

Spanje werd in een lastige kwalificatiegroep geloot, met Zweden en Denemarken als voornaamste concurrenten. Toch deed Noord-Ierland het boven verwachting goed, waardoor er vier reële kanshebbers waren op de twee bovenste posities. Na een matige start met verliezen bij Noord-Ierland en Zweden, wist Spanje in overige tien duels negenmaal te zegevieren. Zo werd Zweden in Madrid met 3-0 aan de kant gezet, en moest Noord-Ierland in de laatste speelronde definitef opgeven nadat Spanje in Las Palmas met 1-0 won door een goal van Xavi Hernández. Spanje eindigde hierdoor als groepswinnaar, net voor Zweden dat twee punten minder verdiende.

De ploeg

Het grootste gemis in de 23-koppige selectie van Aragonés is voor veel mensen ongetwijfeld de aanvoerder van Real Madrid, Raúl. De aanvaller werd echter al langere tijd niet meer geselecteerd, evenals zijn teamgenoot Guti, waardoor het niet selecteren niet meer als een verrassing kwam. Verrassingen zijn wel Rubén de la Red (Getafe), Santi Cazorla (Villarreal), Fernando Navarro (Mallorca) en Sergio García (Real Zaragoza). Allen hadden nog geen minuut in het shirt van La Selección gespeeld op het moment dat ze werden uitgenodigd door Aragonés. Datzelfde geldt overigens voor derde doelman Andrès Palop, die wel al vaker is opgeroepen. Voorin hebben de Spanjaarden behoorlijk wat scorend vermogen rondlopen. Zo was Fernando Torres bij Liverpool de vaakst scorende debutant ooit, terwijl David Villa van Valencia ondanks een slecht seizoen van de club zeker trefzeker en belangrijk bleef. Dani Güiza kon niet ontbreken na zijn geweldige seizoen voor Mallorca, bij wie hij de Spaanse pichichi veroverde met 27 treffers.

EK 2008

De groep waarin Spanje is ingedeeld lijkt verwacht veel op die uit 2004. Ook nu ontmoeten de Spanjaarden Rusland en Griekenland, terwijl Portugal is vervangen door Zweden. In Portugal werden de Russen nog met 1-0 aan de kant gezet, maar de Grieken leverden beduidend meer problemen op. De latere kampioen zou er een gelijkspel uitslepen, dat uiteindelijk fataal zou zijn voor Spanje omdat de Portugezen in de laatste groepswedstrijd aan het langste eind trokken. Zweden kwam Spanje in de kwalificatie reeds tegen. In 2006 waren de Zweden in Solna met 2-0 te sterk, maar afgelopen november stelde Spanje tegen datzelfde land kwalificatie zeker door in Madrid met 3-0 te zegevieren.