[EK] Special: Frankrijk

Matthias (Veritaz)
In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Griekenland.

Frankrijk
De Fransen zijn altijd kanshebbers. Ze zijn al twee keer kampioen geworden en strijden vaak mee als het er echt om draait. Dit jaar zijn ze ingedeeld in groep C, de groep die ook wel wordt gezien als de ‘poule des doods’. Echter ook nu weer is Frankrijk een van de favorieten.

EK-geschiedenis
De Fransen waren al twee keer de sterksten op een Europees kampioenschap. In 1984 wist het, onder leiding van Michel Platini die dat toernooi topscorer werd met maar liefst negen goals (tot op de dag van vandaag een record), in de finale Spanje met 2-0 te kloppen. De halve finale was echter een stuk lastiger, die werd namelijk ternauwernood gewonnen in de verlenging tegen Portugal. Het werd uiteindelijk 3-2. Zestien jaar later waren het opnieuw Les Bleus die er met de titel vandoor gingen. Na een tweede plaats in de groepsfase, achter Nederland dat alle drie zijn groepswedstrijden had gewonnen, wonnen de Fransen alle drie de knock-outwedstrijden met 2-1. Respectievelijk Spanje, Portugal en Italië waren niet opgewassen tegen Zinedine Zidane en consorten. De finale tegen Italië werd beslist in de verlenging door een ‘golden goal’ van David Trezeguet, de spits die buiten de selectie werd gelaten voor het komende EK. In 2004 werden de Fransen al in de kwartfinale uitgeschakeld door latere winnaar Griekenland. In Lissabon werd het 0-1 door een doelpunt van Angelos Charisteas.

Road to…
Frankrijk zat samen met Italië, de ploeg die de Fransen had verslagen in de finale van het WK in 2006, in groep B. Na een prima resultaat in Parijs tegen datzelfde Italië, het werd 3-1 voor Frankrijk, volgde een deceptie tegen Schotland. De Schotten wonnen het duel in Glasgow met 1-0 en zorgde voor een veel competitivere groep dan vooraf verwacht. Na overwinningen op onder andere Litouwen en Oekraïne volgde er een gelijkspel in Milaan tegen Italië. Echter opnieuw volgde een tragedie na een goed resultaat tegen de Italianen. Schotland was nota bene in Parijs te sterk voor Frankrijk, het werd 0-1 door een doelpunt van James McFadden. De volgende wedstrijd plaatste Frankrijk zich alsnog, door een 2-0 overwinning op opnieuw Litouwen. Daardoor was de laatste wedstrijd tegen Oekraïne een formaliteit geworden.

De ploeg
Frankrijk beschikt over een solide selectie. Namen die eruit springen zijn natuurlijk die van Thierry Henry (Barcelona), Frank Ribéry (Bayern München) en Liliam Thuram (Barcelona). Opvallende naam die er niet bij is David Trezeguet, de spits van Juventus, die dus die winnende goal maakte tegen Italië. Hoewel hij de laatste jaren niet erg in trek was bij bondscoach Raymond Domenech, was hij dit seizoen op dreef in de Serie A. In plaats van Trezeguet neemt Domenech de onervaren Bafétimbi Gomis van St. Etienne mee.

EK 2008
Frankrijk zit tijdens het EK in poule C, de zwaarste poule dit EK, en wordt vergezeld door Italië, Nederland en Roemenië. De Fransen komen dus opnieuw de Italianen tegen, de ploeg waar ze tijdens de kwalificatie over twee duels van hadden gewonnen. Na vier jaar geleden te zijn uitgeschakeld in de kwartfinale zullen de Fransen opnieuw op zoek gaan naar succes.