[Giro] Voigt solo naar winst

Tiede-Jan (TJDoornbos)
Jens Voigt heeft de achttiende etappe gewonnen in de Giro. Na een solo van 36 kilometer kwam de Duitser in stijl, dus met rechtgetrokken shirt over de streep.

Paolo Bettini opende het vuur door na twaalf kilometer uit het peloton weg te rijden. De wereldkampioen kreeg meteen ploeggenoot Giovanni Visconti, Joaquim Rodriguez, Rinaldo Nocentini, Gabriele Bosisio, Mauricio Ardila, Simon ¦pilak, Alan Perez, Nikolai Trussov, Félix Cárdenas, Jens Voigt en Daniele Benatti mee. Leider Alberto Contador en zijn ploeg Astana hadden geen enkele reden er achteraan te gaan rijden, want Cárdenas was de gevaarlijkste man in het klassement, maar die stond al op iets meer dan elf minuten van de Spaanse tourwinnaar van 2007.

Toen de voorsprong tussen de vijf en zes minuten bedroeg, begon Astana op kop van het peloton te rijden en zorgde er daarmee voor dat het rond die zes minuten bleef. Op zo'n 36 kilometer van de streep vertrok Voigt vooraan uit de kopgroep om alleen richting de finish te rijden. Vanuit de groep die er achter reed werd er niet serieus gereageerd op de uitval van de CSC-renner, waardoor hij al snel richting een halve minuut voorsprong reed.

Wat er daarna ook in de achtervolgende groep geprobeerd werd Voigt zagen ze niet meer terug. Zeker ook omdat er van samenwerking amper sprake was. Nocentini, Visconti en Bosisio gingen samen op jacht, maar kwamen er ook niet meer aan. Daarachter kwam de rest van de voormalig kopgroep.

In de sprint om de tweede plaats eindigde Visconti voor Nocentini en Bosisio. Benatti en Bettini sprinte nog om de vijfde stek maar dat leek meer op een prestige-sprint.

Uitslag achttiende rit

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Jens VoigtCSCDuitsland3, 22,46
2Giovanni ViscontiQuick StepItalië+ 1,07
3Rinaldo NocentiniAG2RItalië+ 1,07
4Gabriele BosisioLPRItalië+ 1,07
5Daniele BennatiLiquigasItalië+ 2,04

Algemeen Klassement na vandaag

#NaamPloegLandTijd
1Alberto ContadorAstanaSpanje75:45,17
2Riccardo RiccòSaunier DuvalItalië+ 0,41
3Gilberto SimoniDiquigiovanniItalië+ 1,21
4Marzio BruseghinLampreItalië+ 2,00
5Franco PellizottiLiquigasItalië+ 2,05