Terugblik zaterdaghoofdklasse speelronde 23

Michel (methodmich)
Wekelijks zal FOK!sport op de zondag na een speelronde in de zaterdaghoofdklasse terugblikken op de opmerkelijkste gebeurtenissen. Gisteren stond de drieëntwintigste speelronde op het programma.

In de Hoofdklasse A viel het doek voor SHO en TOGR. SHO verloor op eigen veld kansloos met 0-3 van Capelle, terwijl TOGR met 2-0 verloor bij FC Lisse. Door de resultaten op de andere velden kunnen beide clubs degradatie niet meer ontlopen. De strijd om de tot een promotie / degradatie-wedstrijd veroordelende twaalfde plaats gaat voort. Ter Leede deed hierin goede zaken, door een 1-1 gelijkspel bij titelkandidaat Quick Boys. De club uit Sassenheim deelt nu de twaalfde plaats met Excelsior Maassluis, dat op eigen veld klop kreeg van Zwaluwen '30 / Henver. De promovendus lijkt zich te handhaven en dankte spits Rogier Roosje voor diens drie treffers in Maassluis. Noordwijk - ASWH en DOTO - Katwijk eindigden in 0-0, voor de meeste clubs gunstig om afstand te nemen van plaats twaalf. Voormalig titelkandidaat DOTO, dat al sinds 8 december niet meer won in de competitie, moet echter nog wel vrezen. Barendrecht won knap van titelhouder Rijnsburgse Boys. Het werd 2-0, waardoor Rijnsburgse Boys af lijkt te haken in de titelstrijd. Dit geldt dus ook voor het gelijkspelende Quick Boys, al krijgt die ploeg volgende week nog de kans om koploper FC Lisse te verslaan. Lisse staat nu vijf punten los van Quick Boys en zeven van Rijnsburgse Boys. Een zege volgende week bij Quick Boys is genoeg om na vier tweede plaatsen op rij nu eens kampioen te worden.

Topscorers

1. Michael van Dommelen (DOTO) 20
2. Roel de Vries (Zwaluwen '30 / Henver) 16
3. Martijn Gootjes (Rijnsburgse Boys) 15
4. Henk Roeland (Capelle) 14
5. Glynor Plet (FC Lisse) 12

De Hoofdklasse B krijgt een spannend slot. Koploper Sparta Nijkerk ging op eigen veld namelijk onderuit tegen DOVO. Het werd 2-4. Daardoor kon Spakenburg, dat dankzij drie goals in het laatste kwartier met 0-3 bij Bennekom won, in punten gelijk komen met de koploper. Zowel Spakenburg als Sparta Nijkerk heeft nu 46 punten. Spakenburg kan met vertrouwen de derby tegen IJsselmeervogels tegemoet zien. De zaterdagkampioen verloor alweer. Kozakken Boys nam drie punten mee naar Werkendam door een 1-2 zege bij de Vogels. GVVV zit ook nog op het vinkentouw. De wedstrijd tegen Nivo Sparta werd uitgesteld wegens een sterfgeval binnen de vereniging, maar als dinsdagavond gewonnen zal worden, is het gat met de koplopers nog maar twee punten. Kloetinge lijkt na de 1-0 nederlaag bij AFC Ajax zo goed als gedegradeerd. Het gat met Nunspeet, de nummer twaalf, is zeven punten, terwijl er nog maar drie duels resteren. LRC Leerdam verwees Nunspeet in een rechtstreeks gevecht naar deze twaalfde plaats. Het werd 3-0 voor de promovendus, die nu drie punten boven Nunspeet staat. Nivo Sparta is dertiende en hoopt dinsdag bij GVVV te winnen. In dat geval staat men nog maar een punt achter op Nunspeet.

Topscorers

1. Ruben Wilson (Spakenburg) 18
2. Sam Ysebaert (Hoek) 11
3. Jean Philip Becht (LRC Leerdam) 10
Sergio Cameron (AFC Ajax) 10
Rudy van Doorn (GVVV) 10
Thijs Houwing (Spakenburg) 10
Dennis van Meegdenburg (Bennekom) 10
Imdat Solmaz (Kozakken Boys) 10
Kwong-Wah Steinraht (IJsselmeervogels) 10

Ook de Hoofdklasse C lijkt af te stevenen op een zinderende apotheose. Excelsior '31 versloeg de grote rivaal HHC Hardenberg met 4-2, waardoor de koploper achtervolger Be Quick '28 op gelijke hoogte zag komen. De Zwollenaren wonnen zelf met 3-2 van Go Ahead Kampen. Titelhouder HHC, in de winterstop nog op koers naar een onbedreigde titel, heeft nu net als Be Quick '28 51 punten verzameld. SC Genemuiden won met 3-2 van ONS Sneek en nadert de Friezen dus in de strijd om plek drie. Het degradatieduel tussen DOS Kampen en ACV werd in het voordeel van de thuisploeg beslist. In de slotfase boog DOS Kampen een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege. Het roemruchte ACV staat nu laatste met 19 punten, DOS Kampen is met 21 punten voorlaatste. De ietwat veiligere twaalfde plaats is voor PKC '83, dat na een 3-3 bij WHC op 25 punten kwam. Daar staan Oranje Nassau en VVOG met 27 punten weer iets boven, terwijl ook Go Ahead Kampen (28 punten), Staphorst (29 punten), Flevo Boys (30 punten) en WHC (31 punten) nog twaalfde kunnen worden.

Topscorers

1. Jurrian Zandbergen (Go Ahead Kampen) 19
2. Martijn Berger (HHC Hardenberg) 16
3. Martijn Jansen (SC Genemuiden) 14
4. Cuneyt Karakaya (PKC '83) 12
5. Tony Alberda (ONS Sneek) 11
Yves Heskamp (Be Quick '28) 11
Kenny Kroeze (HHC Hardenberg) 11

In de eerste klasse promoveerde Scheveningen vorige week al naar de hoofdklasse. De ploeg is hiermee na twee jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau.