Degradatie: wie vallen er af?

Maikel (WeebI)
De competities naderen hun eind, en dat betekent dat er clubs in degradatienood zitten. We kijken welke clubs vrijwel zeker af vallen en wie er wellicht bij gaan komen in de Europese competities.

Eredivisie:

In de Nederlandse Eredivisie is het bijzonder spannend onderin, met nog twee speelronden te gaan. Excelsior staat onderaan, maar heeft net zoveel punten als VVV. Willem II en De Graafschap hebben respectievelijk twee en drie punten meer, terwijl ook Sparta en Heracles nog niet veilig zijn. De hekkensluiter heeft een lastig programma, met AZ en Heerenveen als laatste twee competitiewedstrijden. VVV en De Graafschap ontmoeten elkaar nog in een rechtstreeks duel in Venlo, terwijl Willem II het bijzonder lastig krijgt om nacompetitie te voorkomen tegen Feyenoord en FC Twente.

Complete programma degradatiekandidaten:

13/4 De Graafschap - FC Utrecht
13/4 Heracles Almelo - NAC Breda
13/4 Roda JC - VVV-Venlo
13/4 Excelsior - AZ Alkmaar
13/4 Willem II - Feyenoord
13/4 Sparta Rotterdam - Heerenveen
20/4 VVV-Venlo - De Graafschap
20/4 Heerenveen - Excelsior
20/4 FC Twente - Willem II
20/4 Ajax - Heracles Almelo
20/4 AZ - Sparta Rotterdam

Uiteindelijk degradeert de nummer laatst, en spelen de nummers zeventien en zestien playoffs om promotie en degradatie.

Met twee speelrondes te gaan staat FC Volendam in de Jupiler League op doelsaldo voor op RKC Waalwijk. FC Den Bosch volgt op vier punten, de rest is kansloos voor het Jupiler League-kampioenschap, maar niet voor promotie. Zes ploegen zullen met de twee clubs uit de Eredivisie gaan uitmaken wie er volgend seizoen in de hoogste divisie uitkomt. Volendam, RKC, Den Bosch, FC Zwolle en Go Ahead Eagles zijn reeds periodekampioen en kunnen aan de playoffs deelnemen, mits zij geen kampioen worden.

Premier League:

In Engeland is het doek reeds gevallen voor Derby County. De ploeg vergaarde slechts elf punten en heeft met vijf duels te gaan geen kans meer om de 17e stek te bereiken. Fulham en Bolton Wanderers zitten ook in diepe zorgen. Met respecievelijk zes en vier punten achterstand op Birmingham City lijkt het een lastig karwei te gaan worden. Ook Reading en Wigan Athletic zijn nog lang niet veilig. In het Championship is het bloedstollend spannend. De meesten moeten nog vier duels spelen, anderen vijf of zes. Hierdoor is het onmogelijk te zeggen wie de beste papieren heeft om kampioen te worden. De nummers drie tot en met zes spelen playoffs voor promotie. De top twee promoveert rechtstreeks. Op dit moment staan Bristol City, Stoke City, Hull City, Watford en West Bromwich Albion binnen drie punten van elkaar.

Primera División:

Voor Levante UD lijkt het een onmogelijke missie om degradatie te voorkomen. Met nog zeven wedstrijden op de kalender staat het laatste, met zeventien punten achterstand op de nummer zeventien, Recreativo de Huelva. Negatieve verrassing is Real Zaragoza, dat achttiende staat op drie punten van Recre. Vorig seizoen werd Zaragoza nog zesde. Real Murcia zit ook in de zorgen; het heeft slechts 29 punten en staat negentiende. Het zit dicht bij elkaar aangezien zelfs clubs als Osasuna, Valencia en Deportivo de La Coruńa nog kunnen degraderen. Numancia staat er uitstekend voor in de Segunda División, ondanks dat er nog tien duels te gaan zijn. Het gat met nummer twee Málaga is maar liefst negen punten. Sporting de Gijón en Real Sociedad volgen vervolgens pas op vijf en zes punten.

Serie A:

Onder in de Italiaanse competitie zit het heel dicht bij elkaar. Hekkensluiter Reggina is met zes wedstrijden te gaan nog lang niet kansloos. Cagliari, Empoli en Livorno hebben namelijk alledrie slechts twee punten meer. Daarboven zijn Parma, Catania en Torino ook nog niet veilig. In de Serie B lijken ChievoVerona en Bologna het te gaan uitvechten om het kampioenschap. Het gat met AlbinoLeffe en Lecce is echter niet groot. Uiteindelijk promoveert de top twee rechtstreeks en speelt de nummer drie tot en met zes playoffs. Hierdoor hebben ook Brescia en Pisa nog goede kansen om de Serie A te halen.

Bundesliga:

In Duitsland zijn er vijf clubs die op dit moment in degradatienood zitten. Met steeds één punt meer zijn dit MSV Duisburg, 1. FC Nürnberg, Hansa Rostock, Arminia Bielefeld en Energie Cottbus. De Bundesliga telt nog zeven duels, evenals de 2. Bundesliga. Hierin staat Borussia Mönchengladbach, dat vorig seizoen degradeerde, er het beste voor. De ploeg heeft nog een wedstrijd extra te goed en staat eerste, op één punt van 1899 Hoffenheim. FSV Mainz 05, 1. FC Köln, Greuther Fürth en SC Freiburg strijden om de derde en laatste plaats die recht geeft op promotie.

Ligue 1:

In Frankrijk heeft Metz praktisch geen kans meer om de rest in te halen. Vier ploegen hebben 35 punten, terwijl Metz er maximaal 36 kan halen. Het verrassend slechte Paris St. Germain is één van de ploegen van 35 punten. De club speelt sowieso Europees, door het winnen van de Coupe de la Ligue. Toch zit het samen met RC Strasbourg, Toulouse en RC Lens in diepe degradatiezorgen. In de Ligue 2 ziet het er goed uit voor Le Havre en FC Nantes. Eerstgenoemde staat vijf punten voor op Nantes en nog eens vijf op Troyes. Nummers vier Clermont en vijf Grenoble volgen op nog eens vijf punten.

Verder in Europa:

In België wordt het een lastig verhaal voor Brussels. Met nog vijf duels te gaan mag het niet meer verliezen. Ook Sint-Truiden heeft het lastig. De achterstand op Mons en Dender bedraagt zes punten. Uniăo Leiria lijkt het Portugese strijdtoneel te moeten verlaten. Het behaalde slechts negen punten in 25 duels. Ook Paços de Ferreira moet aan de bak. Het staat voorlaatste, vlak achter Leixőes en Académica. In Turkije lijkt het doek te gaan vallen voor Kasımpaşa SK. Çaykur Rizespor en Vestel Manisaspor zitten ook in de degradatiezone, twee punten achter Gençlerbirliği SK.