Terugblik zaterdaghoofdklasse speelronde 22

Michel (methodmich)
Wekelijks zal FOK! sport op de zondag na een speelronde in de zaterdaghoofdklasse terugblikken op de opmerkelijkste gebeurtenissen. Gisteren stond de tweeëntwintigste speelronde op het programma.

In de hoofdklasse A werd de topper tussen Rijnsburgse Boys en FC Lisse, de nummer twee en één op de ranglijst, afgelast. De nummer drie, Quick Boys, speelde wel. De Katwijkers hadden veel moeite met het als voorlaatste geklasseerde TOGR, dat knokte voor de laatste kansen. Onno Doeland bracht de Rotterdammers twee keer terug in de wedstrijd, maar de winnende goal van Chima Onyeike in de slotminuut hielp Quick Boys alsnog aan drie punten. De Katwijkers hebben nu evenveel punten als koploper Lisse, maar een wedstrijd meer gespeeld. Zwaluwen '30 en Barendrecht deden in hun onderlinge duel iets wat ze dit seizoen vaker deden. Zwaluwen '30 maakte wederom in de extra tijd een belangrijke goal, terwijl Barendrecht opnieuw een zege liet glippen in de slotfase. Het werd in Hoorn dus 1-1, waarbij de thuisploeg Elzou Braafheid dankte. Barendrechter Patrick Stolk kreeg na afloop nog rood. ASWH en SHO verzorgden een spektakelstuk. Voor rust werkte hekkensluiter SHO twee keer een achterstand weg, om in de tweede helft brutaal de leiding te nemen. ASWH maakte snel gelijk en tegen tien Oud-Beijerlanders, na twee keer geel voor Jeroen Roelof, maakte Ivar Eltenberg in de extra tijd de winnende goal. SHO is nu zo goed als gedegradeerd. Slechts puntverlies bij de concurrentie kan de ploeg nog redden, terwijl het dan zelf alle vier de resterende duels dient te winnen. Katwijk klopte Noordwijk met 2-0 en steeg door de derde zege op rij naar de gedeelde zesde plaats.

Topscorers

1. Michael van Dommelen (DOTO) 20
2. Roel de Vries (Zwaluwen '30 / Henver) 16
3. Martijn Gootjes (Rijnsburgse Boys) 15
4. Henk Roeland (Capelle) 12
5. Maarten Bak (Quick Boys) 10
Peter Freke (Rijnsburgse Boys) 10
Glynor Plet (FC Lisse) 10

De koploper in de hoofdklasse B, Sparta Nijkerk, verspeelde dure punten. Ondanks zeker vijf open kansen wist men niet te winnen bij de nummer dertien Nivo Sparta, dat doelman Joris van der Cammen dankte. Veel schoot Nivo niet op met het punt, want Nunspeet klopte Hoek met 1-0 dankzij een goal van Frank van Twillert. De achterstand van Nivo Sparta op de tot een play-off veroordelende plaats twaalf is nu drie punten, maar de huidige nummer twaalf LRC Leerdam moet nog een wedstrijd inhalen. Nunspeet is nu elfde en telt vier punten meer dan Nivo. Spakenburg profiteerde van het puntverlies van Sparta Nijkerk door zelf met 6-2 te winnen van AFC Ajax. Verdediger Robert Verschraagen scoorde drie keer. GVVV verloor nog niet in de derde periode en boekte bij Kloetinge de vijfde zege op rij. Men volgt koploper Sparta Nijkerk nu op vijf punten, Spakenburg staat tweede op drie punten van de Nijkerkers. IJsselmeervogels en Kozakken Boys haakten definitief af in de titelstrijd. De zaterdagkampioen verloor al voor de zesde keer dit seizoen. Bij Geinoord werd het 3-1. Kozakken Boys speelde thuis met 2-2 gelijk tegen Bennekom.

Topscorers

1. Ruben Wilson (Spakenburg) 16
2. Sam Ysebaert (Hoek) 11
3. Jean Philip Becht (LRC Leerdam) 10
Rudy van Doorn (GVVV) 10
Thijs Houwing (Spakenburg) 10
Dennis van Meegdenburg (Bennekom) 10
Imdat Solmaz (Kozakken Boys) 10

Dan de hoofdklasse C, waar de spanning ook weer terug is. Titelverdediger HHC Hardenberg, die onbedreigd leek af te stevenen op titelprolongatie, verloor op eigen veld verrassend van SC Genemuiden. Martijn Jansen maakte alledrie de treffers van SC Genemuiden, waarna de twee goals van René de Visscher namens HHC te laat kwamen. Be Quick '28 wist door een 0-1 overwinning bij ACV, door een treffer van Jolf Stel, in punten gelijk te komen met HHC Hardenberg. Wel moeten de Hardenbergers nog een duel inhalen. Onderin hield DOS Kampen de hoop op lijfsbehoud nog een beetje levend door een 0-2 zege bij Staphorst. DOS Kampen heeft nu 18 punten, vijf minder dan nummer twaalf Oranje Nassau. Die club heeft echter nog een duel tegoed. Dit geldt ook voor ONS Sneek, de koploper in de derde periode. De Friezen wonnen, mede dankzij twee goals van Tony Alberda, met 4-2 van Oranje Nassau. Woonwagenclub PKC '83 versloeg VVOG met 4-1 en mag nog altijd op handhaving hopen. Jhonny Meter scoorde twee keer en men is nu elfde. Excelsior '31 dankte Dennis Sepp, die bij Flevo Boys een lange periode zonder goals afsloot. Zijn twee doelpunten hielpen de club aan een 1-2 overwinning.

Topscorers

1. Jurrian Zandbergen (Go Ahead Kampen) 19
2. Martijn Berger (HHC Hardenberg) 16
3. Martijn Jansen (SC Genemuiden) 14
4. Cuneyt Karakaya (PKC '83) 12
5. Remco Bangma (Flevo Boys) 10
Yves Heskamp (Be Quick '28) 10

In de eerste klasse viel op dat er twee clubs met een hoofdklasseverleden degradeerden naar de tweede klasse. Voor Deltasport uit Vlaardingen viel het doek in 1B. Hetzelfde gebeurde in 1C voor SSV '65 uit Goes, dat vorig seizoen zelfs nog in de hoofdklasse actief was en nu voor de tweede keer op rij degradeert.