FIA: "Ga niet in zee met Stepney"

Dennis (dennistd)
De FIA heeft in een persverklaring laten weten dat Nigel Stepney niet vervolgd zal worden door de autosportbond voor zijn aandeel in de spionage-affaire. Men raadt echter wel de teams af om met de Brit in zee te gaan.

"De heer Stepney heeft vertrouwelijke informatie van Ferrari geleverd aan het team van McLaren", aldus de verklaring. "De heer Stepney heeft dit bekend en zijn excuses gemaakt aan de FIA, maar twijfelt aan de impact en de gevolgen van zijn handelen. De heer Stepney staat niet onder contract van de FIA, dus de FIA kan hem niet vervolgen wegens het schenden van de International Sporting Code."

"De FIA wil echter wel al zijn partners aanraden geen samenwerking met de heer Stepney aan te gaan, zonder uitgebreid te onderzoeken of hij wel geschikt is voor een baan in de internationale autosport. Deze raad blijft van kracht tot 1 juli 2009."

Volgens Stepney zelf is alles echter enorm opgeblazen. "Misschien moet de FIA eerst zelf eens wat research gaan doen voordat ze slechts één kant van het verhaal horen", liet hij weten. "Ik geef toe dat door mijn onvoorzichtigheid wat informatie is gelekt naar een voormalig engineer van McLaren, waarmee ik al twintig jaar bevriend ben. Ik had beter moeten weten. Maar het betrof absoluut niet het 780 pagina's tellende dossier dat de FIA onder ogen heeft gekregen. Dat dossier zag ik vandaag voor het eerst."

De hele zaak kwam aan het rollen toen een medewerker van een kopieerwinkel aan de bel trok. De vrouw van Mike Coughlan zou namelijk een 780 pagina's dik document van Ferrari hebben gekopieerd. McLaren-medewerker Coughlan zou deze weer van Stepney hebben gekregen.