UCI wil dat teams Parijs-Nice mijden

Stefan (sportfreak)
De wielrenners lijken de verliezers te worden in het slepende conflict tussen de UCI en de ASO. De wielerbond wil dat Pro-Tour ploegen Parijs-Nice mijden.

In een brief waarschuwt de UCI de profformaties voor deelname aan een wedstrijd 'die buiten de wet staat'. De ASO wil in samenwerking met de Franse wielerbond de koers wedstrijd op de nationale kalender plaatsen om te voorkomen dat de wedstrijd onder de UCI vlag valt. "Totaal onwettig", liet UCI-voorzitter Pat McQuaid de teams weten. "Dit heeft zware gevolgen voor alle partijen."

De UCI zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de teams de ernst van de situatie inzien en zullen weigeren om deel te nemen in Parijs-Nice. "Door toch deel te nemen riskeren ze niet alleen sancties, maar zouden ze meewerken aan de bezoedeling van het imago van het wielrennen", aldus de UCI. De coureurs dreigen hierdoor in een spagaat terecht te komen. Sancties kunnen onder meer uitsluiting zijn van deelname aan de Olympische Spelen en het WK. De ASO kan op zijn beurt weer dreigen teams die niet deelnemen te weigeren in de Tour de France.

Volgens interim-directeur Henri van der Aat van de Rabo Wielerploegen is het nog niet zo ver dat Parijs-Nice daadwerkelijk op de nationale kalender prijkt. Mocht dat wel gebeuren - en die kans is zeer groot - dan is er volgens Van der Aat een groot probleem. "Want dan zijn alle buitenlandse teams maar ook de Franse ProTourploegen niet gerechtigd te starten in Parijs-Nice. Als het zo ver komt zullen de UCI, de organisator ASO en de nationale bonden samen tot een oplossing moeten komen."