[NASCAR] Uitslag Daytona 500

Redactie FOK!frontpage
De vijftigste Daytona 500 in de historie van de NASCAR Sprint Cup is verrassend gewonnen door Ryan Newman (#12). Dankzij goed teamwerk met Penske Racing-teamgenoot Kurt Busch (#2) wist Newman iedereen van zich af te houden. Het was Newman's eerste overwinning in 80 races. Zijn totaal staat nu op dertien.

Lange tijd leek Tony Stewart (#20) in zijn Joe Gibbs Racing Toyota onverslaanbaar. Stewart zou de eerste zijn geweest die Toyota aan een overwinning kon helpen in de NASCAR Sprint Cup. Echter in de laatste fase van de race had Stewart te weinig steun van zijn teamgenoten om aan kop te kunnen blijven.

Kurt Busch en Ryan Newman daarentegen vonden elkaar aan het einde van de race en probeerden Tony Stewart van alle kanten te passeren. Pas in de laatste ronde met nog 2 bochten te gaan gaf Busch zijn teamgenoot een harde duw en vlogen ze voorbij Stewart, die machteloos toekeek. Toen Newman aan de leiding lag beperkte Busch zich tot het afschermen van de concurrenten en nam genoegen met een tweede plaats. Newman bedankte in zijn 'victory lane speech' na de race Busch voor het werk dat hij verricht had.

Opvallend was de dominantie van de Dodge-teams in de Daytona 500. De afgelopen seizoenen waren de Dodges vaak geen factor in welke race op welk circuit dan ook. In deze race werden zes van de eerste tien posities bezet door Dodge-coureurs. Tony Stewart finishte in zijn Toyota uiteindelijk als derde, Stewarts teamgenoot Kyle Busch (#18) passeerde als vierde de meet en Dale Earnhardt jr. (#88) finishte in zijn eerste race voor Hendrick Motorsports als negende. Greg Biffle reed zijn Ford naar een tiende plaats.

Winnaar van vorig jaar en regerend kampioen Jimmie Johnsson (#48) kende een belabberde race. Nadat hij betrokken was in een crash midden in de race kwam hij niet verder dan een 27e plaats. Regerend IRL-kampioen Dario Franchitti (#40) finishte in zijn debuutrace als 33e, vlak achter zijn teamgenoot Juan Pablo Montoya (#42).