Greene beëindigt carrière

Sjors (Sj0rSz)
Maurice Greene heeft zijn actieve carrière als sprinter per direct beëindigd. De Amerikaan, die menig wereldtitel in de wacht sleepte, liet maandag vanuit Peking weten dat hij afscheid gaat nemen.

"Ik kan de strijd om terug te keren aan de top na een blessure niet meer opbrengen. Het vergt mentaal te veel," liet Greene vanuit Chinese stad weten. "Bovenal wil ik dat andere mensen in deze sport uitblinken."

De afgelopen jaren kwam Greene door diverse blessures nauwelijks in actie. De meest recente blessure liep hij vorige maand op, waardoor hij er nu voor heeft gekozen om zijn actieve carrière te beëindigen.

Greene beleefde zijn grote doorbraak in 1997. Toen pakte hij namelijk de wereldtitel op de 100 meter. Twee jaar later wist hij het wereldrecord op deze afstand tot 9,79 seconden aan te scherpen. In datzelfde jaar zou de Amerikaan de eerste sprinter worden die de wereldtitels op de 100 en 200 meter zou pakken.

Olympisch succes kon niet uitblijven en in 2000, tijdens de Spelen van Sydney, was het dan zo ver. Op de 100 meter en de estafette pakte hij de gouden medaille. Greene slaagde er ook in om de 100 meter 52 keer onder de tien seconden te lopen, wat ook meteen een record is. "Ik heb zo veel hoogtepunten gekend. Al mijn medailles en titels betekenen veel voor me. Ik wilde de beste atleet aller tijden zijn."