Corus: Carlsen verliest, Aronian pakt koppositie

Niels (DerMeister)
Magnus Carlsen is niet langer de koploper van het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Omdat de 17-jarige Noor zijn partij verloor en Levon Aronian onze landgenoot Loek van Wely versloeg, is Aronian met nog twee rondes te gaan de nieuwe koploper.

Carlsen trof in de elfde ronde met wit de regerend wereldkampioen Viswanathan Anand. Anand, die het toernooi teleurstellend begon, is de laatste rondes zijn vorm weer aan het terugpakken. Ook tegen Carlsen schaakte hij wederom sterk. Carlsen speelde goed, maar verloor op het eind de grip op de partij. Dit kostte hem uiteindelijk ook de wedstrijd.

Anand was na afloop tevreden met zijn vertoonde spel:"Ik vind wel dat ik me sterk heb verdedigd. Achter het bord heb ik zo ongeveer na de 30ste zet in elk geval nergens winst voor wit kunnen ontdekken." Anand vervolgt: "In het vervolg ging Carlsen te ver. Met meteen 33..Txf5 had hij nog een halfje zeker kunen stellen. Na 33..Dxh7+ liep zijn aanval tenslotte dood en bleek ik een vol stuk voor. Dat was genoeg."

Aronian trof in de elfde ronde met wit onze landgenoot Van Wely. De Nederlander begon de partij met dezelfde variant als waarmee Aronian in de tweede ronde van Gelfand won. "Riskant. Die variant is erg gevaarlijk voor zwart", vertelde Aronian over de strijdwijze van zijn opponent. Van Wely wist de variant echter niet als Aronian tot winst om te zetten. Hij raakte onder meer in tijdnood en Aronian kon simpel de partij naar zich toe trekken.

Met nog twee rondes te gaan, staat Aronian alleen bovenaan. Op een tweede plaats en een half punt achter op de koploper staan Carlsen, Anand en Teymour Radjabov, die van Boris Gelfand wist te winnen.