Jaaroverzicht 2007: Nasleep Rasmussen

Sjors (Sj0rSz)
In het jaaroverzicht van de Tour de France was al te lezen dat Michael Rasmussen uit deze ronde was gehaald. Hieronder is nogmaals terug te lezen wat er in de maanden na de Ronde van Frankrijk gebeurde.

Tijdens de Tour de France van dit jaar werd bekend dat Rasmussen over zijn verblijfplaats had gelogen. De Deen zei namelijk dat hij in Mexico was, maar een Italiaanse oud-wielrenner zou hem in Italië hebben gezien. Enkele dagen na afloop van de Tour de France maakte de Deense wielerbond bekend dat hij uit de nationale ploeg werd gezet, maar een dag later zei diezelfde bond dat de renner niet als verdachte werd gezien. Op 28 juli, twee dagen voor aanvang van de Decoplant Grand Prix, liet de organisatie van dit evenement weten dat hij niet mocht deelnemen.

In augustus ging de soap omtrent Rasmussen verder. Rabobank weigerde namelijk om Rasmussen te betalen. De Deen zou nog 1,3 miljoen euro tegoed hebben. Twee dagen later werd bekend gemaakt dat een commissie, onder leiding van Peter Vogelzang, onderzoek zou gaan doen naar de gang van zaken rond de Deen. Op 14 november kwam er schot in de zaak. Toen gaf de wielrenner namelijk toe inderdaad te hebben gelogen over zijn verblijfplaats. Hierdoor had Rasmussen nooit aan de start van de Tour de France mogen verschijnen. Deze conclusie was ook te lezen in het rapport van de commissie Vogelzang, dat inmiddels was verschenen. Een aantal dagen later reageerde ploegleider Erik Breukink op het rapport door te zeggen dat hij pas tijdens de Ronde van Frankrijk hoorde dat de Deen niet in Mexico was.

Uiteindelijk werd op 17 december bekend dat de Deense renner een rechtszaak tegen zijn voormalig werkgever zal aanspannen. Het is nog niet bekend wanneer deze zitting zal plaatsvinden.