Kuipers krijgt brons terug

Dond3r
De internationale schaatsunie ISU heeft vandaag besloten Simon Kuipers zijn bronzen medaille, die hij vorige maand bij de wereldbekerwedstrijd in Calgary kwijt raakte aan de Amerikaan Davis, terug te geven.

De ISU honoreerde tijdens een zitting in Turijn het beroep dat de Nederlandse schaatsbond had aangespannen. Kuipers versloeg tijdens een race over 1000 meter de Amerikaan Shani Davis en werd daarom ook gehuldigd als de nummer drie. Enkele uren later ontnam hoofdscheidsrechter Jim McClements de DSB-schaatser echter die plak, omdat de tijdwaarneming Kuipers een tragere tijd meegaf.

De Canadese arbiter negeerde de fotofinish waarop duidelijk te zien was dat Kuipers zijn Amerikaanse opponent had verslagen. De arbiter zei dat Kuipers voorste voet niet op het ijs stond toen hij over de finish kwam, daarom gold de achterste voet, en die was later binnen dan Davis' eerste voet. De schaatsbond toonde eerst aan dat beide voeten op de grond stonden toen hij over de finish kwam. Later liet de bond nog weten dat de punt van de eerste schaats bepalend is voor de finish-tijd en dat het niet uitmaakt of deze op het ijs staat of niet.

"Ik ben er heel erg blij mee dat de ISU eerlijk heeft toegegeven dat die scheidsrechter een fout heeft gemaakt, dit is goed voor mij, maar ook voor het schaatsen in het algemeen. Dit komt de geloofwaardigheid van de sport alleen maar ten goede." Aldus een tevreden Kuipers.

Tevens wijst de bond erop dat de scheidsrechter aanvankelijk de uitslag waarin Kuipers als derde was geklasseerd had goedgekeurd. Daarom had hij niet het recht achteraf het klassement nog te veranderen. Ook DSB-coach Jac Orie reageerde verheugd op de uitspraak.